GRAĐANI DA ODLUČE O NAGRADI “4 AVGUST”

Petnjica - opština

Dani su se produžili, temperature rastu, „kuliranje“ autima sa inostranim registracijama polako počinje. Srećom da se u toku godine možemo pohvaliti takvim periodima, jer nam pružaju idealnu mogućnost da zaboravimo na sve „brige“ koje imamo. Izgleda da su se čelnici Opštine isto tako inficirali s tim ljetnim „virusom“, te su se poslije fokusiranja na teške teme, KONAČNO pozabavili nekim akcijama koje stvarno mogu da pomognu razvoju Opštine Petnjice. Akcija na koju mislim je nagrada „4. avgust“, koja se svake godine dodjeljuje građanima ili organizacijama koje sa svojim angažmanom doprinose razvoju ovog kraja.

Za nagradu  prije čitanja članka na portalu Radija Petnjica nisam čula, ali sam – bar u prvom trenutnu – bila prijatno iznenađena idejom, da se trud građana jednom godišnje nagradi. Treba nam više akcija poput ove!

Pored dobre namjere, koja naravno stoji iza ove nagrade, na drugi pogled se mora konstatovati, da ova ideja nije razrađena do kraja. Postavljaju mi se sljedeća elementarna pitanja:

Ko su članovi žirija? Zašto uopšte trebamo žiri? Koji se kriterijumi koriste u procesu odlučivanja? Jesu li ti kriterijumi objektivni? Hoće li građani biti objavješteni o svim prijedlozima koji su dostavljeni Skupštini? Zašto građani nisu žiri?

Kao što sam na početku navela, ideja nagrađivanja angažovanih građana ili organizacija Petnjice je izuzetno dobra mogućnost, sa kojom Opština može da plati trud i rad istih.

Na žalost, iz dobrog „korijena“ koji je sa iniciiranjem ove nagrade zasađen, izgleda da neće procvijetati ništa dobro. Hoću i da vam objasnim zašto tako mislim.

Oko 6700 građana živi na teritoriji Opštine Petnjica. 6700 ljudi, koji bi – bar mi se tako čini – sa velikim zadovoljstvom željeli da participiraju. Ova nagrada bi bila perfektna mogućnost da omugućite svojim šefovima (a to smo mi) da konačno postanu aktivni. Razumijem, da je ego ponekih političara u skupštini visok kao Durmitor, te im pada teško da prepuste bar malo od svoje krvavo izborene moći u ruke građana, ali zašto se toliko ljepite za moć?
Zar vam je miris moći toliko zamajao čula, da čak i odlučivanje o dodjeli nagrade ne možete prepustiti svojim građanima? Je li vaš ego baš toliko veliki?

To nije demokratija i cijeli proces oko nagrade „4. avgust“ to vrlo dobro pokazuje. Vi kao naši „čelnici“ ste dokazali, da značenje riječi „demokratija“ ili nećete da shvatite, ili ste u školi na času politike bili odsutni kad je demokratija bila tema. Svojim djelom ili ne-djelom pokazujete, da vama uopšte nije u interesu da vaši građani budu dio političkog aparata.

Opustite se malo, dragi moji političari, moć je kao ljubav: Ona se širi, ako je dijelite 😉