SULJO MUSTAFIĆ: SRAMOTA AKO OSTANE I JEDAN PRIMJERAK RJEČNIKA

Potpredsjednik Skupštine, Suljo Mustafić, zatražio je zabranu stavljanja u promet i distribuciju prvog toma Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika u izdanju CANU.

“Prvenstveno, ovo tražimo zbog nedopustivih i brutalnih uvreda građana Crne Gore, Albanaca, Bošnjaka i pripadnika islamske vjere. Smatramo da ovakvo izdanje vrijeđa i uznemirava građane, vraćajući neke uvredljive stereotipe i stvarajući nove podjele, što nikome dobronamjernom u Crnoj Gori nije u interesu. Zahvaljujemo svima koji su ovih dana osudili ovaj takozvani naučni pristup i vrijeđanje građana islamske vjere, te Bošnjaka i Albanaca”, kazao je Mustafić.
On je ocijenio da inicijativa koju je potpisalo 117 javnih djelatnika različitih vjera i nacija, struka i profesija kojom traže izvinjenje i povlačenje Rječnika, svjedoči o snazi građanske Crne Gore.
“I dalje očekujemo izvinjenje od izdavača CANU, uređivačkog odbora i Savjeta. Od nadležnih državnih institucija tražimo zabranu distribucije ovog izdanja. Ako makar i jedan primjerak ostane u upotrebi to će biti biljeg trajne sramote i odnosa prema značajnom dijelu građana Crne Gore. Današnja Crna Gora ne smije to dopustiti”, poručio je Mustafić.