ZAVIČAJNE STAZE INSPIRIŠU PISCE

Za nagrade   Festivala priče “Zavičajne staze – Bihor 2016” konkurišu 43 priče iz Crne Gore, regiona i  dijaspore konstatovala je komisija Centra za kulturu -Bihor, Petnjica.

Žiri Festivala priče “Zavičajne staze – Bihor 2016”, u sastavu Mehmed Đedović, Jovan Nikolaidis i Zehnija Bulić ima ozbiljan zadatak da odabere najbolje, saopštili su organizatori iz NVO Centra za kulturu -Bihor, Petnjica.

Uslove Konkursa  za priču inspirisanu Bihorom, koji je od  febrara  do 21.maja ove godine , ispunila su 43 rada pod šifrom  i u naznačenom roku.  Dvije priče zbog povrede tajnosti autorstva i zakašnjenja , izostavljene su iz konkurencije za nagrade,pojasnila je kordinatorka Festivala  Amina Cikotić.

“Cilj konkursa,  koji   već petu  godinu izaziva pažnju stvaraoca, jeste,  da  podstakne  mlade  i  poznate pisaca da savremenim rukopisom zabilježe neku od starinskih priča ili izmaštaju sasvim novu motivisanu  idejom čudesnog zavičaja  i zavičajaca u domovini i svijetu.

Zadovoljstvo je konstatovati da i ove godine, po oznakama na kovertama,  nije  teško primijetiti da su priče poslali  autori iz Crne Gore, susjednih država  i dijaspore”, kaže Cikotić.

Konkursom se traži  najbolja  priča inspirisana Bihorom,  koja , uz sve književno-umjetničke karakteristike , treba na svoj način da se dotiče i bihorskog podneblja.

Književna nagrada Zavičajne staze , dodjeljuje se za neobjavljenu kratku priču inspirisanu Bihorom. Tri najuspjelije priče po ocjeni stručnog žirija,  biće nagrađene plaketom Festivala, novčanim iznosom od: prva nagrada 400 eura, druga 300 i treća 200 eura.

Radovi su pod šifrom, do  odluke žirija  koja će biti saopštena tokom Festivala  “Zavičajne staze “, koji tradicionalno počinje 12 jula “Bihorskim lilama” (prirodne  baklje od kore drveta) i traju do 10 avgusta.

Nagrađeni i odabarani radovi biće štampani u zborniku Festivala.  Prethodne  zbirke priča “Buđenje Bihora”  , “Bihorski bluz”i „Obale Bihora“ i “Bihorska enigma”  osvojile su simpatije   čitalaca i stručne kritike.

Festival  podržava  ideju razvoja  seoskog  turizma, prezentira dragocjene primjere iz kulturne baštine i tradicije. Priređuje programe u kojima učestvuju, pisci, slikari, kulturno-umjetnička društva, đaci, studenti, solisti, takmičari  starih narodnih igara .

IX Festival priče Zavičajne staze, i ovoga ljeta   biće u središtu  „Bihorskog kulturnog ljeta“ koje  od 2014.godine, zajednički organizujemo sa institucijama  Opštine Petnjica  i  nevladinim organizacijama  koje djeluju na tom području. Planirali smo, književne susrete u rodnom mjestu Ćamila Sijarića, gostovanje istaknutih pisaca, “Školu kreativnog pisanja ” i druge segmente programa  kji će promovisati kulturu  i stvaralaštvo  kao uzor  mladdima da   u svom zavičaju pronađu inspiraciju i ostvare životne ciljeve.