RETROVIZOR: TRI GODINE SAMOSTALNOSTI OPŠTINE

Rifat Rastoder

Prošle su tri godine od kada je Petnjica povratila status saostalan status opštine. Jedan od najzaslužnijih za taj događaj bio je tašanji potpredsjednik SDP i Skupšine Rifat Rastoder. Podsjećamo na njegov govor nakon dobijanja samostalnosti.

Uvaženi građani i prijatelji Bihora,

Ostvaren je san generacija i generacija naših predaka…

Gornji Bihor, odnosno Područje Petnjice je, ponovo, Opština…

I lično sam, kao jedan od višedecenijskih nesebičnih protagonista, sretan zbog toga. Hvala i neka je na čast svima koji su, na bilo koji način, pomogli ostvarenju sna. Ali, u ovom času – ma čije i ma kolike – zasluge, gotovo da više nijesu ni bitne.

Sada se valja izboriti za oživotvorenje izborenog sna, odnosno za dugoročni opstanak novoobnovljene opštine.

Dakle, nema vremena za bilo kakve euforije. Valja pripremiti uslove za konstituisanje opštine. Zato, pozivam sve političke i javne poslenike, kao i sve građane i prijatelje Bihora da,  i  prije formalnog  konstituisanja, osmislimo strategiju dugoročne održivosti novoobnovljene opštine.

U tom smislu, valjalo bi nam, u prvom redu,  hitno – koliko je od sjutra – okupiti jedan tim ekonomskih i drugih eksperata, koji bi, zajedno sa predstavnicim građana sa područja, između ostalog :

  1. a) Sačinio spisak najurgentnijih potreba i obaveza u pripremi konstituisanja opštine;
  2. b) Uradio što cjelovitiju analizu stanja u postojećim iole značajnijim privrednim subjektima na području sa predlogom mogućih mjera njihove revitalizacije kako bi oni bili još sigurniji oslonac daljeg razvoja; i, konačno,
  3. c) Uradio, makar do idejnog nivoa, jedan broj projekata moguće valorizacije neiskorišćenih raspoloživih resursa, a kojima bi pokušali privući nove potencijalne investitore, u prvom redu iz veoma brojne dijaspore, ali i drugih struktura i država.

To su, recimo – višesruke mogućnosti valorizacije kanjona i rijeke Popče, kao i ukupnog  zavidnog hidropotencijala njenih pritoka: Vrbičke rijeke, Radmančice, itd; zatim, valorizacija turističkih potencijala  „Radmanske klisure sa arheološkim nalazuištem „Torine“, kao i planina: Turjak, Vlahovi, Lađevac,… itd, te osmišljavanje i realizacija mogućih  zajedničkih sa susjednim državama prekograničnog projekta kao što bi, naprimjer, mogla biti – bescarinska zona hrane uz  granicu sa Srbijom, i slično…

Ključni preduslov za sve to su, međutim, sredstva. Zato, formiranje jednog zajedničkog Fonda za razvoj Bihora smatram ključnom pretpostavkom  a , možda, i najboljim testom  istinske spremnosti da na pravi – djelotvoran način zajedno pomognemo novoj opštini.

Prema preliminarnoj pretpostavci, Fond bi mogao ispuniti svoju makar minimalnu funkciju ukoliko bi mi – pojedinačno bili spremni na odricanje od, recimo, minimum 20 e/ mjesečno ili 240 e/godišnje, što, relano, za one koji imaju posao ili bilo kakav biznis i nijesu prevelika sredstva. Naznačena visina sredstava bi podrazumijevala i jedno mjesto, kao i jedan glas u Skupštini Fonda. Svakih novih 20, odnosno 240e uplate iznad predviđenog – minimalnog iznosa, podratumjevalo bi još jedno mjesto ili, pak, još jedan glas za uplatioca u Skupštini Fonda. Posebno bi se evidentirala i vrednovala dobročinstva i donacije Fondu. Sredstva Fonda bi se realizovala strogo po utvrđenom planu i programu potreba, uz verifikaciju najmanje još dva povjerenika – osnivača koje imenuje Skupština…

Pozivam Vas da, prijavom za članstvo ili drugi neki oblik podrške Fondu, na konkretan način, i potvrdite spremnost da pomognete novoobnovljenu opštinu.

 

Rifat RASTODER