PETNJIČKI PLASTENICI U FUNKCIJI

Savjetnik za oblast poljoprivrede u lokalnoj samoupravi opštine Petnjica, Irfan Agović, obišao je poljoprivredne proizvođače koji su u okviru TIKI-nog projekta za plasteničku proizvodnju na području opštine Petnjica, započeli uzgajanje povrtarskih kultura u zatvorenom prostoru.

Jedan od njih je i Mithad Muratović, koji računa da će da ima oko 16 000 rasada za kupus. „Posjedujem dva plastenika, u jednom imam krastavac, kupus i paradajz, a drugom imam samo papriku. Posjedujem i treći, tzv. „toplu leja“ i u njoj se nalazi samo rasad za kupus, jer se bavim i proizvodnjom i prodajom kupusa. Već sam ostvario prihod, nije neki ali je dobra potpora za moju dalju aktivnost“, kaže Mithad Muratović.

Džemal Muratović je još jedan od ukupno njih 10 koji su dobili od TIKE plastenike i sjemenena za zasad.

„Dosta smo kasnili, a onda nam ni vrijeme nije išlo na ruku. Na sve to, ako dodamo da prvi zasad nije nam uspio, vjerovatno zbog kvaliteta sjemena, onda mogu biti zadovoljan, jer sam koliko toliko uspio da podignem i to na zavidni nivo zasad paprika i krastavca, što se i sami možete uvjerit. Zbog problema sa sjemenom, sam sam proizveo rasad paradajza“ ističe Džemal Muratović za portal Radija Petnjica, dodajući da je ovo ipak prva godina, ali da svi parametri pokazuju da će biti prihoda od ove plasteničke proizvodnje.

U Gornjoj Vrbici, Sead Alibašić već je uspio da ubere i prve plodove krastavca, tako da će se na domaćem, petnjičkom tržištu pojaviti i domaći krastavac koji je iz plastenika ovog proizvođača.

Na petnjičkom tržištu je najtraženija paprika, čak se rasad za papriku prodaje iz Bijelog Polja i Berana, a to je posledica što je sjeme za rasad bilo lošeg kvaliteta.

„Kao što se i sami možete uvjeriti, plastenička poroizvodnja na našem području uzima maha i to uspješno. Prije svega, zahvaljujući Turskoj vladinoj organizaciji, TIKI, mi smo krajem marta podijeli i instalirali 10 plastenika našim proizvođačima i već daje rezultate. Ako uzmemo u obzir na sve one početne greške, koje su normalne i uobičajene, na vremenske uslove kao i samo kašnjenje u postavljanju plastenika i sijanju prvih sjemena, mi smo uspjeli da, u jednoj koordinisanoj saradnji na relaciji sektora poljoprivrede sa niva lokalne samouprave i poljoprivrednih proizvođača, podignemo veoma značajan broj određenih poljoprivrednih kulutra, tako da se veoma brzo one mogu naći na tržištu. Ostaje nam žal za paprikom, jer ste i sami svedoci da je njena potražnja velika, a da se plasira iz okruženja a mi je trenutno nemamo. Sjeme koje smo dobili, nije se pokazalo zadovoljavajućeg kvaliteta, ali smo opet uspjeli da na vrijeme reagujemo, da zasadimo, tako da ćemo imat i taj proizvod, naravno uz malo kašnjenje“, izjavio je za portal Radija Petnjica Irfan Agović, savjetnik iz oblasti poljoprivrede pri lokalnoj smaoupravi.

DENIS BOŽOVIĆ