AKCIJA UDRUŽENJA IZ LUKSEMBURGA I RADIJA PETNJICA: BILBORD ZA DOBRODOŠLICU I PUTOKAZ VLASTI KAKO SA RIJEČI DA PREĐE NA DJELA

Bihorski Bošnjaci iz Luksemburga i Radio Petnjica postaviće narednih dana, ukoliko nadležne opštinske službe dozvole, moderan bilbord na ulazu u Petnjicu na mjestu gdje je pao ili oboren prethodni sa natpisom „DOBRODOŠLI U PETNJICU“.
“Revoltirani smo zatvaranjem očiju političkih zvaničnika pred degradacijom i uništavanjem malobrojnih i nedovoljno kvalitetnih putokaza natpisima, naljepnicama i grafitima sa političkim porukama, skraćenicama i raznim drugim sadržajima. Neko u tome vidi lični ili partijski interes a pritom zanemaruje društveni.
Revoltirani smo opštim stanjem kada je riječ o obilježavanju mjesta, kulturno-istorijskih spomenika, putokaza. Zbog toga će Bošnjaci iz Bihora u dijaspori i Radio Petnjica u narednim akcijama pokazati primjer lokalnim političarima i političkim partijama kako se osim prepucavanja preko društvenih mreža i medija, može uraditi nešto od društvene koristi, jer lokalni službenici nijesu za tri godine od uspostavljanja opštine Petnjica u stanju da postave jedan valjan putokaz. A to ćemo građanima Petnjice pokazati kroz slikovite primjere”, piše u dopisu četiri udruženja iz Luksemburga – ZK “BIHOR“, LUX-MNE, BD -Fond, Cooperacija LUX-MNE.

fotografija 3Onaj ko se zaputi prema Petnjici prvi put može to uraditi na tri načina;
– uskim seoskim putem preko Bioče koji obično koriste svi koji dolaze iz pravca Podgorice (zvanične posjete državnika, predstavnici institucija, diplomatsko-konzularna predstavništva). U mjestu Bioče naići će na mali putokaz, jedva vidljiv, koji se inače koristi za obilježavanje seoskih područja. Na 9 km do Petnjice neće naići ni na kakav putokaz da ste na pravom putu, na kojem ste kilometru od Petnjice, pa lako možete skrenuti prema Tucanjama ili pomisliti za Lješnicu da je Petnjica. Takođe na ovom putnom pravcu naići ćete na dva izuzetno opasna mosta koji su bez ograde i oznake da nailazite na njih.
Ukoliko dolazite iz pravca Berana, osim jednog malog putokaza na Rudešu, neće naići ni na kakvu drugu oznaku da ste na pravom putu ka jednoj opštini.
Kada je riječ o putu preko Turijaka iz pravca Rožaja neće naići ni na kakvu oznaku da ima mogućnost da tim putnim pravcem dođe do Petnjice.
Kada dođe u Gusare naići će na izlijepljenu i izbušenu tablu na kojoj piše Petnjica i do prije neki dan, a sada polomljen i oboren bilbord na kojem je pisalo, „DOBRODOŠLI U PETNJICU“.

Zato prijatelji, sunarodnici i gospodo lokalni političari, gledajte i učite.

Dijaspora Luksemburga

-ZK “BIHOR“

-LUX-MNE

-BD -Fond

-Cooperacija LUX-MNE

-Radio Petnjica