ZVANIČNO OTVOREN KONZULAT CRNE GORE U LUKSEMBURGU

U petak, 13. maja, u luksemburškom gradu Kailu (Kayl), svečano je otvoren konzulat Crne Gore u Luksemburgu. Zvanična inauguracija počasnog konzula Remzije Camića, počela je u 17.00 h u prostorijama  konzulata.

Svečanosti su prisustvovali, Ljiljana Tošković, generalni direktor Generalnog direktorata za bilateralne poslove, ambasador Crne Gore u zemljama Beneluksa Vladimir Radulović  u pratnji  II sekretara ambasade Milene Šofranac, vicekonzul Ervin Ibrahimović iz Generlnog konzulata Crne Gore u Frankfurtu

U ime države Luksemburg, otvaranju konzulata prisustvovali su ministar  familije, integracije i regiona,  Corine Cahen, gradonačelnik grada Kayla, Jon Lorent i gradonačelnik  Dudelanža, Dan Biancalana.

Svečanosti su  prisustvovali i predstavnici udruženja koja okupljaju građane porijeklom iz Crne Gore, kao i određeni broj doseljenika iz  Crne Gore u Luksemburgu.

Svečana inaguracije je počela  intoniranjam himni Luksembura i Crne Gore a zatim se zvanicama obratio Ambasador Vladimir Radulović, ministar Carinne Cahen, gradonačelnik Kayla, Jon Loren i predstavnik vlade Crne Gore, Ljiljana Tošković.

Naravno, na kraju, prisutnim zvanicama se obratio novoimenovani počasni konzul, Remzija Camić. U svom prvom zvaničnom obracanju, Camić je se posebno zahvalio Vladi Crne Gore koja mu je ukazala povjerenje i imenovala ga za počasnog konzula, naravno, zahvalio se i Vladi Luksemburga koja je prihvatila i odobrila njegovo imenovanje.

Istakao je da ovim činom, uspostavljanja počasnog konzulata u Luksemburgu odnosi između Crne Gore i Luksemburga dobijaju jednu novu dimenziju, svakako pozitivnu.

Nadalje, posebno je istakao je da je ovo poseban dan za njega lično a i za mnogobrojnu dijasporu Crne Gore koja živi i radi u Luksemburgu i da su vrata konzulata otvorena za sve građane kojima se ukaže potreba za pomoć od strane konzulata.

Poslije zvanične ceremonije otvaranja i inaguracije upriličen je koktel za prisutne zvanice u prostorijama konzulata.

Počasni konzul Remzija Camić, u sali kulture u Kaylu priredio je svečanu večeru za preko 100 osoba iz Luksemburga i okolnih država uz prikladan muzički program.

R.A.