MUSLIJA KALIĆ: SVI SMO MI PARTIJA ZA PETNJICU

Muslija Kalić

Gost Radija Petnjica i emisije “Putevi i raskršća” bio je Muslija Kalić, potpredsjednik opštine Petnjica. Ovo je drugi dio razgovora.

Kada bi pitali građane opštine Petnjica, posebno one starije, ima li boljitka, siguran sam da bi kazali da ima i da ga osjećaju. A nagovještava se i nailazi vrijeme, gdje bi se kroz rad lokalnog parlamenta i ulaganje države, mogli stvoriti uslovi da mlađa generacija, od 12 do 18 godina, ostane ovdje, da ne ide nigdje. Cilj lokalne uprave i mene lično je da upravo zadržimo taj dio mladih ljudi.

Petnjica i Bihor su prepoznatiljvi dio Crne Gore u kojem je poljoprivreda dominantna. Ovo podneblje je bogom dano za preradu jabuka i drugog voća i treba da se napravi pogon za njegovo skladištenje i preradu. Morali bi povesti računa da se jednom broju poljoprivrednika pokuša pomoći u uzgoju malina.

Kada je u pitanju saradnja lokalne uprave sa dijasporom, moram istaći da je dobra saradnja, na obostrano zadovoljstvo. Pomagali su oni i prije, ali je sve to bilo pojedinačno. Moram da pomenem one koji su zajedno sa nama ušli srcem i nesebično pomogli za vraćanje statusa opštine. Bezrezervnu podršku smo imali od Nijaza Ramdedovića, Senada Mehovića, Osmana Destanovića, Jupa Rastodera. Takođe, od zavičajnog kluba „Bihor“ iz Luksemburga, od naših prijatelja iz Sarajeva Ismeta Ramčilovića i Šemsudina Hadrovića. Sva politička mimoilaženja su ostavljena po strani. Svi smo bili jedna partija, partija za Petnjicu, i kako smo radili, tako smo i ostvarili. Malo je stvari  koje su nas Petnjičane objedinile kao što je vraćanje statusa opštini. Dijaspora je u periodu 1998. -1999. godine izgradila saobraćajnicu Petnjica – Bioče, uložili su veliki novac u izgradnju dva mosta, čija vrijednost prelazi više desetina hiljada eura. Građani Petnjice to cijene, pamte i ne zaboravljaju. Nakon vraćanja statusa i formiranja lokalne vlasti, nekih godinu dana odnosi su bili na početnoj fazi. Međutim, nagoviješteni su bolji dani što se tiče dijaspore i lokalne vlasti, i to se sada dešava. Dobar primjer kako se pomaže svoj kraj i ljudi je Bošnjački fond iz Luksemburga koji pomaže i ulaže u mladost. Oni odavno dijele stipendije mladim ljudima iz ovog kraja i to je nešto što ova lokalna uprava cijeni. Moram pomenuti i jednu našu sugrađanku koja je otišla odavde kao mala, i ona je našla za shodno da donira inventar za našu opštinu. Bilo je tu još donacija, zavičajni klub „Bihor“ donirao je snjegočistač, braća Halilović su donirali kamion, i ono što takođe moram da istaknem, to je da je Izet Rastoder, iz Slovenije nama donirao dva auta, jednog džipa i jedno luksuzno auto. Ovi su pokazatelji dovoljno veliki koji nam govore da dijaspora ulaže.

Cijeli razgovor možete poslušati na YouTube kanalu Radija Petnjica.