KAMEN TEMELJAC ZA DŽAMIJU U TUCANJAMA

U petnjičkom selu Tucanje svečano je danas postavljen kamen temeljac za džamiju koja će se graditi u ovom selu na mjestu koje je poznato kao Ulica. Pred oko 100 mještana kamen temeljac sa željom da džamija posluži mještanima postavio je reis IZ u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić. Pored njega to su učinili i predsjednik Medžlisa IZ u Petnjici i predsjednik SO Petnjica Adnan Muhović, predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović, glavni imam petnjičke džamije Husein ef. Ramčilović kao i imam vrševske džamije Enis ef. Klimenta.

Na samom početku učenjem Kurana imam vrševske džamije Enis ef. Klimenta ozvaničio je početak ovog projekta, nakon čega se prisutnima obratio u ime Medžlisa Petnjica predsjednik Adnan Muhović koji je govorio o ideji da se sagradi ova džamija kao i o značaju koji vjerski objekti imaju za očuvanje vjerskog i nacionalnog identiteta.

’’Danas smo ovdje svi zajedno da pomognemo da se ova džamija izgradi, za dobro svih nas. Tamo gdje su džamije tamo se štiti vjerski i nacionalni identitet.  Zato je i bilo važno da jedna mjesna zajednica kao što je Tucanje dobije svoju džamiju’’, kazao je Muhović.

Ono što radi Medžlis Petnjica u saradnji sa Mešihatom IZ u Crnoj Gori i prijateljima iz TIKE vidi se na terenu, mi ne pričamo mnogo, ne sjedničarimo, već radimo i to što radimo vidi se. Završili smo u Petnjici prvu javnu zgradu, zgradu islamskog centra koja će uskoro biti otvorena’’, dodao je Muhović.

Glavni imam džamije u Petnjici Husein ef. Ramčilović kazao je da su džematlije iz Tucanja 08.08. 2015 donijeli istorijsku odluku, da se sagradi džamija. On je takođe upoznao prisutne sa istorijom vezanom za ovo mjesto na kojem se gradi džamija, kao i značaju izgradnje džamija. ’’Sa ovog mjesta je potekla pismenost ljudi u Gornjem Bihoru. Prvi hadžija sa ovog prostora je bio hadži Selim ef. Šabotić. Prvi mekteb bio je na ovom mjestu. Tucanje je takođe dalo vakifa, čovjeka koji je obnovio džamiju u Petnjici’’ , kazao je Husein ef. Ramčilović.

Reis IZ Crne Gore Rifat ef. Fejzić pozdravio je sve prisutne i kazao da je Odbor za izgradnju džamije uradio mnogo za kratko vrijeme. Ukazao je na značaj očuvanja vjere i na pokušaj brisanja naroda sa ovih prostora. Takođe upoznao je prisutne sa pravim istinskim Islamom, a ne onim kako ga neki prikazuju.
’’Islam nije isključivost, Islam nije u bradi, u dužini brade i kratkoći pantalona. Sve to može biti u Islamu ali Islam u tome nije’’

Poruka reisa nije zaobišla ni pristalice drugih islamskih vjerskih zajednica.

’’Danas ovdje ne vidim naše sugrađane, prijatelje i komšije da sa nama podijele radost ove džamije, a često puta ih možete naći na slikama putem društvenih mreža da im je bliži Novi Pazar, Prijepolje, Priboj, Sjenica nego Tucanje. Ne vidim mnoge od njih danas ovdje. To nam sve govori da imamo pristrastnosti, da imamo glume, a da ne umijemo da vrednujemo sebe, svoj narod i svoje mjesto i svoje običaje’’’

Projektom izgradnje džamije u Tucanjama koordinira Odbor na čelu sa Mulem Šabotićem a za izgradnju džamije do sada je sakupljeno oko 50000 eura.

DINO RAČIĆ