UČENICI UREDILI ŠKOLSKO DVORIŠTE U TRPEZIMA

Učenici OŠ ‘’Trpezi’’ pokrenuli su ovih dana akciju uređenja školskog dvorišta. Oni su u sklopu akcije sa nastavnicom likovne kulture ukrašavali potporne zidove u dvorištu ove škole. Zidovi su ukrašavani motivima iz svih nastavnih predmeta koji se izučavaju u školi. Kako bi djacima ove škole boravak u dvorištu bio ugodniji uprava škole je odlučila  da se sređivanje zidnih površina ispred škole ne svede samo na krečenje, već da se djeci pruži prilika da razviju maštu i da svojim idejama daju doprinos uređenju dvorišta. Oni su pored crtanja pravili i ukrašavali saksije sa cvijetnim aranžmanima, crtali terene za dječije igre, postavljali i farbali klupe, kojih ranije nije bilo u školskom dvorištu.

‘’ Da prazan i bezličan zid može dobiti nov i zanimljiv izgled pokazali su učenici naše škole. Učenici su časove likovne kulture iskoristili na nov i kreativan način. Umjesto na papir, učenici su svoju maštu i kreativnost prenijeli na zid i tako trajno ostavili tragove jedne generacije osnovaca’’, kazala je za portal Radija Petnjica direktorica OŠ ‘’Trpezi’’ Nermina Duraković Pačariz.

Učenici su ovom akcijom htjeli da pošalju primjer kako se brine za svoju okolinu. Učenici takođe pozivaju sve  da slijede njihov primjer.

‘’Cilj akcije je ispunjen, dvorište škole krase četinari i cvijeće koje su učenici zasadili sa svojim nastavnicima. Cilj eko akcija u školi je da se podstakne briga za okolinu, razvijanje ekološke svijesti kod djece kao i radost timskog rada. Zaključak svih učenika i nastavnog osoblja je da eko akcije u školskom dvorištu postanu tradicija ove škole’’, zaključuje Duraković Pačariz.

DINO RAČIĆ