TAKMIČENJE RECITATORA U PETNJICI

Treće opštinsko takmičenje recitatora održano je u ponedjeljak u organizaciji Centra za kulturu Petnjica i Opština Petnjica. Pred oko 200 posjetilaca predstavili su se učenici osnovnih škola sa područja Petnjica kao i učenici srednje petnjičke škole. Cilj manifestacije koja je postala tradicionalna u Petnjici je da promoviše  i afirmiše poeziju i recitaciju na ovom području. Manifestaciju je otvorio Samir Agović, predsjednik Opštine Petnjica koji je kazao da Opština radi sve da afirmiše mlade stvaraoce i da su ti stvaraoci pravi ambasadori Petnjice.

’’Petnjica ima potencijala a naravno i tradiciju, kada je u pitanju pisana riječ’’, kazao je on.
Takmičenje je podijeljeno u tri kategorije i to prva i druga kategorija za takmičare osnovnih škola u zavisnosti od uzrasta i treća kategorija, takmičari srednje škole. Njih je ocjenjivao žiri sastavljen od profesora maternjeg jezika i književnosti iz tri opštine sa sjevera Crne Gore, Dejana Joksimović Barjaktarović (Berane), Ismet Mujević(Rožaje) i Jasmina Sredanović (Plav).

U konkurenciji osnovnih škola u prvoj grupi od I do IV razreda najbolja je bila Hana Muratović, drugo mjesto pripalo je Zani Adrović a treće Amini Tiganj.

U drugoj grupi osnovnih škola od V do IX razreda pobjedila je Mirela Skenderović, drugo mjesto je pripalo Hani Muratović a treće Erolu Šabotiću.

U trećoj grupi srednjih škola najbolja je bila Albina Hodžić, drugo mjesto pripalo je Amri Agović a treće Ramiji Osmanović.

Diplome su najboljima uručili v.d. direktora CZK Petnjica Sinan Tiganj, kao i poznata književnica i profesorica maternjeg jezika i književnosti Mirsada Šabotić, dobitnica najprestižnije državne nagrade na polju obrazovanja, ’’Oktoih’’.
Pored Opštine i Centra za kulturu Petnjica u organizaciji je učestvovalo i pet osnovnih škola sa područja Petnjice, a publici su se predstavila 22 takmičara kao i učenici dramske sekcije OŠ ’’Trpezi’’ kratkom predstavom ’’Crvenkapica’’ na engleskom jeziku i dramskim komadom ’’U autobusu’’’.

DINO RAČIĆ