INICIJATIVNI ODBOR ZA OSNIVANJE DIJASPORE BOŠNJAKA IZ CRNE GORE U NJEMAČKOJ

U nedjelju 17 aprila, u Ahenu u Njemačkoj održan je skup bošnjačkih aktivista i privrednka na kome  se diskutvalo o institucionalnom organizovanju bošnjaka porijeklom iz Crne Gore. Učesnike skupa ugostio je uspješni privrednik iz Ahlena, inače porijeklom iz Petnjice, Almir Mehović.

Podstaknuti idejom o institucionalnom organizovanju Bošnjaka iz porijeklom iz Crne Gore 17. aprila 2016. godine prvi put je organizovan sastanak bošnjačkih privrednika i predstavnika  bošnjačkh udruženja porijeklom iz Crne Gore koja djeluju  u BRD.

Od predstavnika privrednika sastanku su prisustvovali Hajro Ledinić iz Bremena, Almir Mehović iz Ahlena ujedno i domaćin susreta, Mehmed Honsić iz Dortmunda, Mijaz Ramdedović  ujedno i predstavnik BKiSZ iz Hannovera.
Od predstanika bošnjačkih udruženja sastanku su prisustvovali predstavnici: Klub Balkan 93 iz Sunderna, Plavogusinjskog Merhameta iz Olpi, Evropa za Opštinu Petnjica iz Ahlena, Bošnjačka Kulturna i Sportska Zajednica iz Hannovera i Dijaspora Bošnjaka Kosova – Njemačka iz Gutersloha.

Osim privrednika i predstavnika udruženja pozvan je i specijalno za ovu oriliku doputovao Osman Nurković, predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

SAM_0708Sastanak je protekao u dobroj atmosferi, a učesnici su razmijenili mišljenja o mogućem rješenju organizovanja institucije. Raspravljano je o svim mogućnostima koje su predložene u vidu tri opcije. Prisutni su zaključili da je najbolja opcija osnivanje klasično zavičajnog udruženja Dijaspora Bošnjaka iz Crne Gore u Njemačkoj u čiji sastav bi ušle sve strukture zajednice Bošnjaka porijeklom iz Crne Gore i drugih građana koji prihvataju Statut i Programske ciljeve udruženja.
Oformljen je Inicijativni odbor od 18 članova sa opcijom proširenja s obzirom na to da mnogi zainteresovani nijesu mogli prisustvovati sastanku iz porodičnih, poslovnih i drugih razloga. Za koordinatora Inicijativnog odbora izabran je Rašit Ćorović iz Bilefelda, a za informativnog medijatora gospodin Osman Destanović iz Guetersloha.

OSMAN DESTANOVIĆ

Kontakt: Tel:0173 4063005
email: [email protected]