U SUSRET OBILJEŽAVANJA DESETOGODIŠNJICE PROGLAŠENJA NEZAVISNOSTI CRNE GORE

Desetogodišnjica proglašenja nezavisnosti Crne Gore biće svečano obilježena i u Luksemburgu.
Dana 18. aprila, u prostorijama ZK „Bihor“ u gradu Rumelanžu u Luksemburgu, na inicijativu počasnog konzula Crne Gore u Luksemburgu –  dipl. arhitekte Remzije Camića, održan je sastanak predstavnika dva udruženja čiji članovi vode porijeklo iz Crne Gore: ZK „Bihor“ i udruženja „Luksemburg – Crna Gora“.

Sastanak je otvorio predsjednik Upravnog odbora ZK „Bihor“ dipl. ing. agronomije Esko Halilović koji je pozdravio prisutne i zahvalio se na prisustvu i ozbiljnom pristupu ovoj organizaciji. Naglasio je da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u savremenoj istoriji naše domovine i da je njena dijaspora iz Luksemburga ugradila sebe u temelje moderne i nezavisne Crne Gore.
Počasni konzul Remzija Camić je, govoreći o važnosti ovog datuma, takođe  naglasio nemjerljiv doprinos dijaspore Crne Gore u obnovi nezavisnosti svoje države koja nezaustavljivo napreduje prema NATO – u i Evropskoj uniji, te ponovio da je vrlo bitno da se što više građana porijeklom iz Crne Gore pridruži organizaciji dajući svoj puni doprinos – kako organizaciji, tako i samoj proslavi.

Predsjednik udruženja „Crna Gora – Luksemburg“ Ismet Muhović čovjek koji ima nemjerljive zasluge prilikom integracije crnogorskih doseljenika u Luksemburg i čovjek na koga se uvijek može računati rekao je da ovo nije profitabilna manifestacija i da joj svim srcem trebamo pristupiti kako bi i nama, a i onima oko nas, pokazali da vrlo ozbiljno baštinimo sjećanja na važne datume naše domovine.
Sekraetar udruženja ZK „Bihor“ Hamdija Rastoder, i sam govoreći o značaju i predlazući moduse organizacije rekao je da se ne može očekivati veliki profit sa ove manifestacije, ali ukoliko je bude biće upućena u humanitarne svrhe u Crnu Goru.
Predložen je i Odbor koji će predvoditi pripreme obilježavanja Desetogodišnjice  i to  iz udruženje „Crna Gora – Luksemburg“:
Ismet Muhović, predsjednik udruženja;
Fetija Kalač, generalni sekretar i
Hilmo Kožar član ovog udruženja .
U ime ZK „Bihor“
Esko Halilović, predsjednik udruženja;
Hamdija Rastoder, sekretar i
Faiz Softić, član.
Na čelu ovog Odbora biće počasni konzul Remzija Camić, koji je naglasio da ovo nije konačan broj članova ovog odbora i da će on lično pozvati i ostala udruženja čiji članovi dolaze iz Crne Gore da se pridruže odboru i proslavi.
Svojim konstruktivnim prijedlozima u diskusiji su učestvovali i Fetija Kalač, Ernad Adrović, Hilmo Kožar,  Edin Latić, Ernad  Ero Muhović i drugi.
– Crna Gora je naša jedina domovina – rekao je Remzija Camić na samom kraju sastanka, koji je prošao u prijateljskom duhu i slozi za koju se zalažu ova udruženja od samog početka svoga djelovanja u Luksemburgu.
F.S.