AGOVIĆ: NE PRIHVATAMO DUGOVE KOJE NIJESU NAPRAVILI PETNJIČANI

Petnjica i Berane su i dalje nepodijeljene opštine i poslije druge sjednice arbitražne komisije i predstavnika dvije opštine u Podgorici. Na sjednici je trebalo da se identifikuje predmet podjele, da se utvrdi model na koji način izvršiti podjelu, da se utvrdi nosioce poslova, da se utvrde rokovi aktivnosti kao i datum diobe. Jedino oko čega su se predstavnici opština Berana i Petnjice usaglasili jeste pregled stanja i obaveza koje trebaju da se urade.

Sporan je datum od kojeg se treba započeti dioba imovine, a imovina jeste pokretna i nepokretna, odnosno aktiva i pasiva. Predstavnici opštine Petnjica zagovaraju da to bude datum kada je Petnjica izgubila status opštine, 1957 godine, ali na taj datum ne pristaju predstavnici opštine Berane. Ono što je karakteristično jeste da Beranci nemaju konkretno određen datum, ali iz njihovih stavova da se primijetiti da oni preferiraju da podjela imovine bude od 2008 godine, kada su ujedno i nastali najveći dugovi

„Za nas je potpuno neprihvatljiv stav kolega iz Berana jer su građani Petnjice od 1957. godine doprinosili razvoju opštine Berane. Bez obzira što smo imali tako suprotne stavove, sada je svima mnogo jasnije, prije svega Arbitražnoj komisiji o svim našim problemima. Ovo je sada prilika da članovi komisije formiraju neko novo mišljenje, jer na prvom sastanku to se nije moglo ni očekivati, obzirom da je kompleksa materija i da nijesu bili dovoljno upoznati. Očekujem da će treća sjednica biti ubrzo zakazana i da ćemo na njoj još preciznije imati presjek stanja imovine“, izjavio je za portal Radija Petnjica predsjednik opštine Petnjica Samir Agović.

Na drugoj sjednici se uglavnom govorilo o dugovima i oni se kreću u obimu od sedam miliona pa čak devet miliona eura. Raspravljalo se kako su ti dugovi nastali, ali sve je bilo na bazi informacija bez nekih preciznijih i jasnih stavova.

„Ono što je za mene važna činjenica jeste ta da mi ne možemo da prihvatimo dugove koji su nastali i koji nijesu koristili građani naše opštine. Ako je bilo 750 radnika zaposlenih u opštini Berane a veliki dug nastao po osnovi neplaćenih doprinosa i poreza, onda ne možemo dijeliti dug jer je tada radilo samo 19 radnika sa područja naše opštine. Zakon nije jasan u ovom dijelu i svi članovi komisije su svjesni da imamo delikatan zadatak i da nemamo jasan okvir. Nama je ostavljeno, kao članovima komisije, da iznađemo neko rešenje, svjesni da ne možemo svi biti zadovoljeni ali se neki kompromis mora iznaći. Glasanjem se odlučuje pa na osnovu ishoda glasanja će biti donesena i konačna odluka“, zaključio je u svojoj izjavi čelni čovjek opštine Petnjica Samir Agović.

Treća sjednica treba ubrzo da se zakaže i ona po nekom redosledu održavanja, treba da se održi u Petnjici.

DENIS BOŽOVIĆ