VUJANOVIĆ: ĐUKANOVIĆ ŠEŠELJU ČESTITAO KAO GRAĐANIN, A NE KAO DRŽAVNIK

Predsjednik Republike Filip Fujanović pravdao je izjavu premijera Mila Đukanovića, koji je nakon odluke Haškog tribunala, lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju čestitao slobodu. Vujanović je ocijenio da je premijer to saopštio u svojstvu građanina.

“U odnosu na Đukanovićevu izjavu, nijesam imao doživljaj da je to bio politički ili državni iskaz. Mislim da je on slijedio običaj koji postoji u našem narodu da kad se optuženi oslobodi a pri tom je dugo bio u pritvoru, saopšti svoj doživljaj prema toj slobodi. Šešelj je 12 godina bio u pritvoru i prema mojoj impresiji Đukanović je to građanski prokomentarisao sa aspekta personalnog a ne državnog ili političkog doživljaja”, kazao je Vujanović danas u Ulcinju gdje je srisustvovao svečanoij sjednici SO povodom Dana Opštine. Podsjetio je kako se crnogorska Vlada odnosila prema Šešelju dok je djelovao u Crnoj Gori.

“Vi znate da mu je bio uskrađen boravak i da je za vrijeme Đukanovićeve Vlade prognan iz Crne Gore. Ne sumnjam da premijer i dalje ima isti državnički i politički odnos, kakav je uvijek imao prema radikalima i niihovoj ideji, koja u Crnoj Gori nikad ne može uspjeti”, kazao je Vujanović. Dodao je da on lično ne žerli da komentariše odluke sudova, bilo domaćih ili međunarodnih.

“Imajući u vidu moju biografiju između ostalog kao i čovjeka koji se bavio krivicom, mislim da je to primjeren iskaz za predsjednika jedne države”, ocijenio je Vujanović.