RASTODER: ĐUKANOVIĆ JE BIO SAVEZNIK ŠEŠELJEVE IDEOLOGIJE

Šerbo Rastoder

Izjava premijera Crne Gore Mila Đukanovića povodom oslobađajuće presude u Haškom tribunalu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju je vrlo iskrena i nije me iznenadila, kazao je potpredsjenik Građanskog pokreta URA i profesor istorije Šerbo Rastoder za Radio Slobodna Evropa.

On je rekao i da je Đukanović bio saveznik Šešeljeve ideologije, te da se nije moglo bilo šta drugo ni očekivati.

Rastoder je kazao i da je oslobađajućom presudom Šešelju, Haški sud, vjerovatno krajnje nenamjerno, na neki način, reaktuelizovao i oživio ideju “velike Srbije”.

RSE: Presuda Vojislavu Šešelju je pokazala da ideja ‘velike Srbije’ nije bila zločinački projekat – kakve će biti posljedice te poruke u regionu?

Rastoder: Kada je u pitanju sama presuda i reakcije na tu presudu, koje su veoma različite, mislim da je suštinško pitanje sljedeće – da li se može suditi ideologiji? Dakle, to nije novo pravno pitanje. To je pitanje koje se još na Nirnberškom procesu aktuelizovalo i Haški sud je, očigledno, stao na stanovište da se suditi ne može ideologiji. Jer, očigledno, prema onome što bar za sada znamo, da optužnica nije bila ubjedljiva u smislu dokazivanja konkretnih djela, sem ono što bi mogli nazvati verbalni delikt.

Dakle, nedvosmisleno je, bar sa našeg stanovišta, kao neko ko je savremenik i posmatrač svega toga, da je Šešelj bio jedan od glavnih ideologa, podstrekivača i neko ko je verbalno provocirao ratne sukobe. Ali se takođe, moramo pomiriti sa jednom činjenicom – da se ideologiji ne može suditi odnosno, ne može se suditi onome što je riječ već samo onome što je djelo. Čini mi se da je u Šešeljevom slučaju prevagnulo ovo drugo stanovište da se radi o verbalnom, a ne i o konkretnom zločinu. Ali ako je zaista u pitanju neka pravda i ako bi se u toj kategoriji moralo razgovarati onda ipak treba imati na umu da je taj čovjek više od deset godina proveo u istražnom zatvoru i da je samim tim on, na neki način, kažnjen i bio odgovoran za ono što se desilo kasnije.

RSE: A o posljedicama za region?

Rastoder: Pazite, ovdje treba posmatrati problem sa sljedećeg stanovišta: da je presuda Šešelju bila osuđujuća onda bi implicite ta presuda značila i zabranu Srpske radikalne stranke (SRS) kao političkog subjekta na političkoj sceni Srbije. Ovako se desilo da je presuda došla uoči izbora u Srbiji i da će ona, u svakom slučaju, biti vjetar u leđima samom Šešelju. Što opet, sa stanovišta regiona, može da znači reaktuelizovanje nekih priča i ideja za koje smo mislili da su iza nas. Tako da je teško sad pretpostaviti koje će konkretne posljedice biti. Ali je jedno sigurno – da će Šešelj ovakvom presudom pokušati politički da poentira na činjenici i na sljedećim izborima u Srbiji, tvrdeći da je on žrtva međunarodne zavjere koja je bila uperena protiv srpskog naroda i srpske ideje kao takve. I činjenica je da je Haški sud, vjerovatno krajnje nenamjerno, na neki način, reaktuelizovao i oživio ideju ‘velike Srbije’.