OTVARA SE BIBLIOTEKA “KADRIJA ADROVIĆ” U PETNJICI

U nedjelju će u Petnjici svečano biti otvorena memorijalna biblioteka “Kadrija Adrović”.  Ova biblioteka nosi ime po znamenitom prosvjetnom radniku i društvenom aktivisti iz Bihora Kadriji Adrovicu velikom ljubitelju pisane riječi.
U eri razvoja informacionih tehnologija svoj danak platila je i knjiga, nekada jedino sredstvo informisanja i obrazovanja ljudi. Grupa entuzijasta okupljenih oko koordinatora i nosioca projekta renoviranja biblioteke Nermina Adrovića odlučila je da čitalačkoj kulturi u Bihoru udahne novi život. Oni su uz pomoć Savjeta Muslimanskog naroda i Fonda za ostvarivanje i zaštitu manjinskih prava uspjeli da renoviraju prostoriju i mobilijar u zapuštenoj prostoriji Kadrijine biblioteke koja se nalazi u prostorijama Mjesne zajednice. Prašina od koje se skoro i ne vide naslovi knjiga od nedelje postaće prošlost jer će Bihorci uz simboličnu članarinu imati priliku da čitaju za sada oko 3000 naslova, a uskoro se očekuje i povećanje broja naslova na 5000 hiljada.

Na taj način oživjeće se Kadrijin duh, čija je poruka mladima uvijek bila ‘’znanje je najveće bogatstvo’’, a to bogatstvo se stiče čitanjem knjiga, a istovremeno će i biti ‘’simbol generacijama’’ koje ga znaju.

Kadrija Adrović rođen 3. novembra 1946. godine u selu Bor od oca Mula i majke Drage. Osnovnu školu je završio u Petnjici 1960. godine, a gimnaziju u Skoplju 1968. god. U Skoplju je nastavio školovanje gdje završava Pedagošku akademiju – istorija i geografija 1971. godine. Iste godine zasniva svoj radni odnos u osnovnoj školi u Trpezima.

Nakon Trpezi prelazi u osnovnu školu “Mahmut Adrović” u Petnjici  gdje je radio do smrti 1995 godine.

Kadrija Adrović je bio aktivista u mnogim projektima koji su bili od društvene koristi za Bihor.

Bio je glavni organizator izgradnje vodovoda za svoje selo Bor, kao i za izgradnju omladinskog doma na Boru.

Takođe je kao predsjednik Mjesne zajednice Petnjica, sprovodio je mnoge akcije od društvenog značaja.

Kadrija Adrović je volio svoj posao, školske učionice u kojima je svojim učenicima prenosio  znanje. Izveo je mnoge generacije na pravi put. Volio je knjige. Vodio je svoje učenike na takmičenja iz Istorije  gdje je osvajao opštinska, republička i savezna takmičenja za šta ima veliki broj pohvala.

Biblioteka koja se otvara i koja će nositi njegovo ime poklon je novoosnovanoj Opštini Petnjica čime ona dobija jedan sadržaj koji je sastavni dio svake opštine . Zahvaljujući profesoru dr. Saliji Adroviću bratu Kadrije Adrovića koji je preko NVO „Društvo prijatelja knjige“ prikupio veliki broj knjiga oko 3000 naslova ,ali vjerujemo da će novim donacijama u prvom redu RTCG i drugih uskoro stići do broja od 5000 jedinica.

Knjiga je svačija i pisci pripadaju onima koji ih čitaju , tako vjerujemo da će i ova biblioteka biti mjesto okupljanja svih stanovnika Petnjice, da će se odrzavati književne večeri, večeri retoričara, kao i aktivnosti koje mogu biti edukativnog karaktera za djecu (tipa radionica) i bezbroj ideja kulturnog i obrazovnog sadržaja’’, kazala je za portal Radija Petnjica Kadrijina kćerka Kalina Adrović Vulić.

“Knjiga je u cijelosti put od zla k dobrome, od krivice k pravdi, od pogrešnoga k istinitome, od noći ka danu.”

DINO RAČIĆ