BS: POZDRAVLJAMO PRESUDU KARADŽIĆU

Bošnjačka stranka (BS) pozdravlja jučerašnju presudu Haškog tribunala kojom je Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima, Hrvatim i ostalim nesrbima.
„Haški tribunal je juče presudio zločinačkoj i genocidnoj ideji koja je devedesetih godina rasplamsala ratni vihor i činila brojne zločine i progone nad nedužnim građanima Bosne i Hercegovina i drugim državama nastalim raspadom Jugoslavije. Četrdeset godina zatvora za nekoga ko je ideolog rata i nalogodavac zločina protiv nedužnog stanovništva, uključujući genocid u Srebrenici, predstavlja samo djelimičnu satisfakciju za unesrećene porodice“, saopšteno je iz BS.
Presuda Karadžiću, kako dodaju, predstavlja mali dio zadovoljene pravde, ali se njome potvrđuje postojanje udruženog zločinačkog poduhvata koji je, kako kažu u BS, sprovođen planski i sistematski u Bosni i Hercegovini.
„Presuda zasigurno predstavlja opomenu svima koji se još zanose idejama i ciljevima zasnovanim na stvaranju veliko-državnih projekata. Zemlje i društva nekadašnje Jugoslavije, uključujući i Crnu Goru moraju naći snage da raskrste sa prošlošću, pravosnažno i adekvatno kazne sve zločince, i rade na izgradnji mostova pomirenja i saradnje među narodima“, navodi se u saopštenju.