LATIĆ I MUHOVIĆ PREDLOŽENI ZA ČLANOVE SAVJETA ZA SARADNJU SA ISELJENIŠTVOM

Slijeva: Ismet Muhović, Remzija Camić i Edin Latić

Danas je  u gradu Šifelonžu, novonaimenovani počasni konzul Crne Gore u Luksemburgu – Remzija Camić, održao svoj prvi radni sastanak sa udruženjima čiji članovi dolaze mahom sa prostora Crne Gore.
Prva tačka dnevnog reda bila je prijedlog za izbor dva kandidata koji će predstavljati dijasporu iz Luksemburga u Savjetu za saradnju Crne Gore sa iseljenicima. Luksemburg je, kao zemlja u kojoj živi i radi veliki broj doseljenika iz Crne Gora, dobio dva mjesta u Savjetu, te je, shodno toj odluci, održan sastanak gdje se glasalo za prijedlog kandidata za ove funkcije.
Udruženja su kandidovala sljedeće predstavnike:
1. Udruženje ZK „Bihoor“ je kandidovao Edina Latića;
2. Udruženje „Crna Gora – Luksemburg“ Ismeta Muhovića
3. Udruženje „Bošnjačko kulturna zajednica“ Mehdiju Čelebića
4. Udruženje „Cooperacija Luksemburg – Crna Gora“ Aliju Sijarića
Sva udruženja, izuzev BD – Fonda, su se složila da se odaberu kandidate putem tajnog glasanja, što je i učinjeno. Većina udruženja su se saglasila, da, i pored ograničenog roka za prijedloge, ovaj način je, i pored određenih manjkavosti, jedini moguć u datom trenutku, te je kao takav i prihvaćen.
Udruženje Bošnjačko-donatorski fond nije predložio svoga kandidata, jer, kako je objasnio predsjednik Rahim Skenderović, ne slažu se sa načinom rada i najavljuju svoju naknadnu kanditaturu.

Poslije izvršenog glasanja i prebrojavanja – ustanovljeno je da su najviše glasova dobili Edin Latić ispred ZK „Bihor“ i Ismet Muhović u ime udruženja „Luksemburg – Crna Gora“
Njih dvojica će, ukoliko se slože i u Podgorici, u narednom periodu predstavljati dijasporu Crne Gore iz Luksemburga u Savjetu za saradnju sa iseljeništvom.
Jedan od konstruktivnih prijedloga od strane predsjednika BD-Fonda bio je da se u najskorije vrijeme pokrene zajednička internet – stranica, koja će podjednako služiti svim udruženjima, a sve u svrhu što bolje i kvalitetnije saradnje među udruženjima, što je i prihvaćeno.
Druga tačka dnevnog reda bila je saradnja među udruženjima gdje se razgovaralo o boljoj uvezanosti i saradnji, te naglašeno da je, unatoč različitim programskim opredjeljenjima, neophodna čvršća saradnja kako bi rezultati djelovanja bili evidentniji.
Na kraju sastanka počasni konzul je izrazio zadovoljstvo što je prvi sastanak sa udruženjima bio konstruktivan i protekao u harmoniji i razumijevanju, te poželio da i u narednom periodu sastanci sa udruženjima poprime sličan ton.
F. S.