PODIJELJENE SADNICE KOJE JE DONIRALA TIKA

Dijeljenje sadnica u Divan bašti

U okviru projekta koji je realizovala TIKA na području Petnjice a tiče se pomoći poljoprivrednim proizvođačima u vidu donacije plastenika i sadnica jabuke i kruške danas je u Petnjici izvršena raspodjela oko 6500 sadnica.
Raspodjeli u Divan bašči su pored mještana i korisnika projekta prisustvovali i predstavnici Opštine Petnjica, kao i predstavnici TIKE na čelu sa koordinatorom za Crnu Goru Mustafom Jazićijem koji je lično uručio sadnice za 49 domaćinstava.
Potpredsjednik Opštine Petnjica Muslija Kalić zahvalio se u ime domaćina i izrazio zadovoljstvo što je ovaj projekat uspješno realizovan.
‘’Ključni posrednik u realizaciji ovog projekta bila je Opština koja je na taj način željela da pomogne razvoj voćarstva na ovom području. Posebno bih se zahvalio ljudima koji su ispred Opštine radili naporno da bi postigli ovaj rezultat. TIKA je agnecija koja ulaze širom Crne Gore i širom Evrope i zadovoljstvo mi je što su naši prijatelji i zahvaljujem im se na svim projektima koje su realizovali u našem kraju kao što su izgradnja zaobilaznice i gradnja gasulhane”, rekao je Kalić.

Predsjednik SO Petnjica Adnan Muhović zahvalio se na pomoći i istakao značaj Turske i turskih organizacija za razvoj Petnjice.
‘’ Zahvaljujući pomoći koju je TIKA obezbijedila u Petnjici je otvorena prva javna zgrada islamskog centra sa pratećim objektima.  Najavljujem još projekata koji će biti realizovani u narednom periodu saradnjom TIKE, Islamske zajednice Crne Gore i Opštine Petnjica i nadam se  da će ovakve aktivnosti doprinijeti da Opština Petnjica bude u narednom periodu prepoznata po razvoju’’, kaže Muhović.

Koordinator TIKE za Crnu Goru Mustafa Jazići kazao je da mu je zadovoljstvo sto je danas opet u Petnjici kojoj TIKA posvećuje veliku pažnju.
‘’TIKA je slične projekte sprovodila širom Crne Gore i oni su bili slični ovom i nadamo se da će i ovaj biti uspješan i da će doprinijeti ekonomskom razvoju Petnjice. Sadnice koje je TIKA obezbijedila su prva klasa i nadamo se da će od sadnica domaćini za tri godine ubrati i prve plodove. TIKA će posjećivati proizvođače nakon sađenja a biće i novih projekata vezanih za Petnjicu’’, rekao je Jazići.

TIKA pruža tehničku podršku širom svijeta. Sa svojih 128 kancelarija, među kojima je i kancelarija u Crnoj Gori koja je otvorena 2007 godine, realizovala je niz projekata. To je jedna od tri najveće organizacije u svijetu koje pružaju tehničku podršku. Do danas je realizovala u Crnoj Gori oko 240 projekata, na poljima zdravstva, poljoprivrede, kulture.

DINO RAČIĆ