“ALMANAH” GOSTOVAO U LUKSEMBURGU

Almanah u Luksemburgu

U uvodnom izlaganju  na predstavljanju Almanaha u Luksemburgu  Munir Ramdedović se zahvalio gostima iz Crne Gore što su odvojili vrijeme i došli da predstave dio svojih izdanja. Prisutne je upoznao o nekim geografskim i statističkim podacima o Luksemburgu a Alija Sijarić je goste bliže upoznao sa aktivnostima udruženja.
Akademik i urednik Almanaha, Šerbo Rastoder je govorio o značaju i istorijatu izdavačke kuće, poteškoćama u funkcionisanju jedne ovakve kuće koja ima izuzetan značaj, kako za Bošnjake Crne Gore tako i okruženja. On je podsjetio na najznačnija objavljena izdanja.
Atvija Kerović, direktor Almanaha je govorio o finanskim poteškoćama, projektima koje su realizovali, vremenu kada je bilo najteže u Crnoj Gori, a to su 90.-te.

 

fotografija 2 (3)U drugom dijelu večeri predstavljena knjiga “Musina jama” autora Ćamila Ramdedovića a u izdanju Almanaha.
O samoj knjizi i legendama koje postoje u Bihoru iscrpno je govorio magistar Sait Šabotić. Jedna od legendi koje kruže Bihorom je i Musina jama koju je Ćamil Ramdedović zabilježio i ukonponovao u svojoj prvoj knjizi a Almanah sa svojom ekipom uredio i objavio.

O knjizi je govorio i književnik Faiz Softić.

Ćamil Ramdedović je zahvalio svima koji su pomogli da ova knjiga ugleda svijetlo dana, posebno se zahvalio svojoj porodici koja ga je podržala u ovom poduhvatu.
Značajno je istaknuti da dio zlata koje je imala nevjesta koja je potonula u jamu sa svatovima posjeduje sam autor knjige. Pozvao je sve one koji žele da vide nakit mogu navratiti kod njega u Lagatore, Petnjica .

Almanah izdavačka kuća koja objavljuje radove koji se odnose na kulturno-historijsko naslijeđe Bošnjaka u Crnoj Gori. Osnovan 1993. godine , objavila je više od 68 brojeva časopisa i više od 100 posebnih izdanja poznatih autora u oblasti istorije , književnosti , etnografije , političkih znanosti , novinarstva , itd.

Predstavljanje ALMANAHA i njegovo gostovanje je organizovalo udruženje “Cooperation Luksemburg-Montenegro” i njegovi čelni ljudi predsjednik Alija Sijarić i direktor Munir Ramdedović.

RAIF ADROVIĆ