ENKO KORAĆ PREDSJEDNIK UNIJE STUDENATA ISLAMSKIH FAKULTETA

Pored mnogo bogatstava koje Bihor posjeduje možda jedno od najvećih su mladi i obrazovani ljudi. Nažalost mladi ljudi rijetko vide prosperitet u Petnjici pa potragu za samoostvarenjem traže u većim gradovima Crne Gore, regiona ali i svijeta. Kada bi ih počeli nabrajati trebalo bi nam mnogo vremena a treba samo podsjetiti da među našim Bihorcima ima univerzitetskih profesora, dekana, uglednih biznismena, ministara i mnogih drugih uspješnih zanimanja. Na tom putu je i  Bihorac Enko Korać koji studira Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru gdje je predsjednik organizacije koja nosi naziv Unija studenata islamskih fakulteta. Unija obuhvata četiri islamska fakulteta iz Bihaća, Zenice, Sarajeva i Novog Pazara. Organizacija djeluje u okviru institucija Islamske zajednice Rijaseta u Bosni i Hercegovini i jedina je organizacija koju studenti imaju sa četiri fakulteta. Novi Pazar bio je domaćin nedavno sjednice koju Unija kao organizacija ima a koju je predvodio Enko Korać. Predstavnici svojih fakulteta, studenti su se tom prilikom sastali sa glavnim službenicima Islamske zajednice.

Enko je na ovu funkciju stupio  prošle godine u aprilu, a bivši predsjednik iz Sarajeva ga je predložio na osnovu njegovog zalaganja i rezultata koje pokazuje, da bi ga 12 članova sa četiri fakulteta jednoglasno podržala za narednog jednogodišnjeg predsjednika. Organizacija ima svoje projekte tipa susreta studenata sa svih fakulteta, izrade edicija studenata, organizovanja promocija knjiga na fakultetima, večeri Kurana ilahija i mnogo drugih akcija. Enko za naš portal kaže da je zadovoljan svojim angažmanom i da je ostavio dobar utisak koji će mu pomoći da se intelektualno usavršava. Mandat mu ističe za dva mjeseca i predstoji mu organizacija glavnog projekta susreta studenata u Sarajevu.

Planovi za budućnost ove organizacije su ogromni a prvenstveno  je tu afirmacija vjerskog i nacionalnog jedinstva Bošnjaka Bosne i Sandžaka, projekti uključivanja mladih u institucije islamske zajednice, izrada zbornika i studija svih genocida nad Bošnjacima,susreti u Sarajevu svih studenata, finansijska pomoć ugroženim studentima, organizovanje zajedničkih ekskurzija i mnogo drugih aktivnosti.

DINO RAČIĆ