IZLOŽBA: BIHORSKI ĆILIM KULTURNO BLAGO

Manifestacija Dani bihorskih ćilima uspješno je realizovana u turskom kulturnom centru Yunus Emre u Podgorici. Ovu dvodnevnu manifestaciju u Podgorici posjetio je veliki broj ljudi zaljubljenika u ovu neobičnu i zaboravljenu vrstu umjetnosti i zanata kojom su se žene u prošlosti bavile.

Promocija bihorskih ćilima ima za cilj da afirmiše kulturno blago Bihora koje do sada nije na adekvatan način promovisano. S obzirom na to da je ovo nastavak manifestacije od prošle godine namjera lokalne uprave je da predano radi na ostvarivanju krajnjeg cilja a to je da bihorski ćilim bude proglašen nematerijalnim kulturnim blagom. Ova inicijativa je kandidovana ministarstvu kulture Crne Gore i sada je realno očekivati da se određene procedure započnu kako bi se došlo do realizacije.

Manifestacija je organizovana uz podršku ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore  u saradnju sa turskim kulturnim centrom koji je prepoznao suštinsku vrijednost ovog unikatnog ženskog proizvoda, a Yunus Emre je imao za namjeru povezivanje kulturnih veza između našeg prostora i određenih prostora u Turskoj gdje se i danas odvija proizvodnaja ćilima na isti način kao sto je to kod nas u domaćoj radinosti.

Ukoliko sve bude išlo željenom dinamikom realno je očekivati da u Petnjici bude osnovan muzej ćilimarstva kako bi na pravi način zaštitili izuzetno vrijedno blago u smislu fonda ćilima jer opšte je poznato da postoje ćilimi koji su stari i preko 300 godina koji se čuvaju u džamiji.
Uvidom u sačuvani fond ručno tkanih ćilima u Petnjičkom kraju, može se zaključiti da po brojnosti i kvalitetu najreprezentativniji primjerci nalaze se u džamiji.
Ćilimarstvo je u XIX i u prvoj polovini XX vijeka u bihorskom kraju bilo raširena djelatnost, kojom su se bavile mnoge porodice. Sama riječ ćilim označava vunenu tkaninu s kudeljom, pamučnom ili vunenom osnovnom. Ćilimi su tkani na vertikalnim razbojima nesumnjivo najljepšom i najsavršenijom, glatkom tehnikom. Ćilim se koristio za prekrivanje kreveta, mindera, za oblaganje zidova i u manjem obimu za prekrivanje podova, kao draper, stoljnjak. Ćilim je imao važnu ulogu u društvenom životu. Tako je i u svadbenim običajima bio najluksuzniji dio miraza.

DINO RAČIĆ