TIKA PODIJELILA PLASTENIKE I SADNICE, OPŠTINA ĆE TRAŽITI POMOĆ ZA VODOVOD

Danas je Opštinu Petnjica posjetio koordinator turske organizacije „TIKA“, Mustafa Yazici. Povod njegove posjete je bila donacija koja je ta organizacija dodijeli građanima opštine Petnjica. Donacija je namijenjena afirmaciji poljoprivredne proizvodnje, prije svega u oblasti voćarstva i povrtarstva. U tom cilju, TIKA je donirala deset plastenika i preko šest hiljada sadnica jabuka  i krušaka. Plastenici su površine oko 100 kvadrata i za njihovo montiranje TIKA angažuje radnu snagu.

„TIKA pruža tehničku podršku širom svijeta. Sa svoji 128 kancelarija, među kojima je i kancelarija u Crnoj Gori koja je otvorena 2007 godine, realizovala je niz projekata. To je jedna od tri najveće organizacije u svijetu koje pružaju tehničku podršku. Do danas smo realizovali u Crnoj Gori oko 240 projekata, na poljima zdravstva, poljoprivrede, kulture. Ne pravimo nikakvu razliku između juga i sjevera države. Radimo analizu na nivou države i tamo gdje vidimo da je nešto nerazvijeno reagujemo kao bi taj segment unaprijedili. Naravno sve u saradnji sa državnim institucijama, lokalnim vlastima i nevladinim sektorom. Petnjica u našim projektima ima posebno mjesto iz razloga što znamo da je to nova opština i znamo da je takvoj opštini neophodan rast i podrška. Kao i u svim ostalim gradovima Sandžaka, i opštini Petnjici gledamo da izađemo u susret i pomognemo u njenom razvijanju. U Petnjici smo realizovali nekoliko projekata. Ovaj poslednji je projekat od kojeg direktno građani Petnjice imaju koristi. Ovaj projekat se sastoji iz dva dijela, voćarstvo i povrtlarstvo, jer se radi o sadnicama i plastenicima. Odabir korisnika sadnica smo radili u saradnji sa opštinom i od ukupnog spiska prijavljenih koji je stigao, odabrali smo 49 domaćinstava. Takođe i za drugi projekat smo odabrali 10 korisnika, naravno u saradnji sa opštinom i oni će dobiti plastenike po principu ključ u ruke. U sklupu podjele plastenika, uvrstili smo i opštine Bijelo Polje, Rožaje, Bar i Mojkovac. U Plavu smo već imali ovaj projekat, prošle godine i on je uspješno realizovan i tamo smo postigli cilj koji smo planirali. Nakon podjele, imamo obavezu da obiđemo svako domaćinstvo koje je korisnik projekta. Sa svim poljoprivrednicima smo imali direktan susreti i imaćemo dalju saradnju. Vjerujem da će ovaj projekat biti koristan i pomoći da Petnjica bude moderna opština“, zaključio je u izjavi, koordinator TIKE za Crnu Goru, Mustafa Yazici, ukazujući na istorijske činjenice koje povezuju Tursku i Crnu Goru.

„Dugujemo veliku zahvalnost našim prijateljima iz vladine organizacije TIKA, ne samo za ovaj projekat, već i za sve do sada što su uradili i doprinijeli za razvoj naše opštine. Turska, i pored toga što ima brojne izazove u svojoj državi, ima snage da svoje aktivnosti i projekte i dalje implementira na području naše opštine, i sa toga aspekta treba posebno da uputimo zahvalnost turskoj vladi i svim građanima Turske. Želim da iskoristim da kažem da smo sa TIK-om više nego zadovoljni kada je u pitanju podrška. Saradnja se odnosi na ravnopravnim osnovama, a ja ovo doživljavam kao snažnu podršku za razvoj naše sredine. TIKA nam je pomogla u gotovo svim oblastima društvenog života. Prije svega u oblasti infrastrukture, saobraćajne. Pomogla je našoj mladoj opštini donacijom za IT tehnologije. Evo, sada imamo pomoć u oblasti poljoprivrede. Od TIKE ćemo tražiti još jednu pomoć za izgradnju vodovoda. Pošto se radi o velikom vodovodu koji je u Crnoj Gori broj jedan po obimu, strukturi i po svemu što je značajno za oko 600 domaćinstava, sa brojnim kilometrima još neriješenog vodovoda prema našim domaćinstvima, mislim da realno možemo očekivat da i u ovoj godini da se obezbijedi određena količina cijevi. Država i Opština su do sada uložili oko 100 hiljada eura a od strane građana uplaćeni je oko 75 hiljada eura“ izjavio je između ostalog predsjednik opštine Samir Agović.

DENIS BOŽOVIĆ