ĆILIMI IZ BIHORA NA IZLOŽBI U CENTRU PODGORICE 4. I 5. MARTA

Ismet Iko Latić

Opština Petnjica u saradnji Turskim kulturnim centrom Yunus Emre iz Podgorice, organizuje 4. i 5. marta manifestaciju Dani bihorskog ćilima. Manifestacija će se održati u Ulici Slobode u Podgorici sa početkom u 18 časova, i to je nastavak manifestacije koja je prvi put održana 2014. godine u Petnjici.

Novina za ovu godinu jeste to da je ovaj projekat podržan, osim Ministarstva održivog razvoja i turizma, još i od strane Nacionalne turističke organizacije u da je u saradnji sa TKC Yunus Emre iz Podgorice dogovoreno da se održi u centru Podgorice kako i dolikuje ovoj bitnoj manifestaciji, ne samo za opštinu Petnjica već i za čitavu Crnu Goru.

Na samoj manifestaciji biće pozvani predstavnici Ministarstva kulture CG, jer su predstavnici organizatora ove manifestacije, prilikom posjete ministra Pavla Goranovića Petnjici, uručili aplikaciju da se Bihorski ćilim uvrsti kao nematerijalno kulturno dobro Crne Gore. Ideja je da se u Petnjici izgradi regionalni muzej ćilima, iz prostog razloga što su ćilimi bogastvo čitave Crne Gore i oni su do sada neopravdano zapostavljani. Nacionalna turistička organizacija nije dovoljno valorizovala vrijednosti koje ima Crna Gora, i nije imala u svojoj ponudi nešto što je autohtono, a ćilimi su nešto što je 100% crnogorsko, od sirovine, dizajna, tkalja kao i načina tkanja, sve u cjelosti dolazi iz Crne Gore.

„Ova manifestacija je od njenog samog osnivanja prepoznata kao jedna od značajnijih u Crnoj Gori i imamo pozitivne utiske i komentare i od strane ministarstva i posjetilaca kada smo je održali i to je prvi projekat koji je opština organizovala. Valorizujemo naše vrijednosti i pokazali smo da se ne treba ustručavat od malih projekata, jer su upravo ti mali i kvalitetni projekti siguran put ka nečem mnogo boljem“. izjavio je mr.sci. Ismet Latić koji je menadžer projekta.

DINO RAČIĆ