U BIJELOM POLJU OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE ZA ŽRTVE ZLOČINA U ŠTRPCIMA

Otkrivanjem Spomen obilježja u ulici Lenke Jurisević u Bijelom Polju danas su obilježene 23 godine od stradanja putnika koji su oteti iz voza u stanici Štrpci.
Skulptura je umjetničko djelo svjetski poznatog umjetnika Zlatka Glamočaka. Visoka je 5,20 metara, urađena je u formi nišana tradicionalnih bošnjačkih spomenika i obložena paljenim granitom i mermerom. Obilježavanju godišnjice prisustvovali su brojni predstavnici političkih partija, udruženja, kao i građani Bijelog Polja.

U ime Foruma Bošnjaka Crne Gore Mirsad Rastoder podsjetio je da otmica u Štrpcima nije slučajnost već dio strategije etničkog čišćenja koju jugoslovenski narodi početkom devedesetih godina nijesu prepoznali.

“Onda je bilo kasno pa su to skupo platili i plaćaju. Zbog toga moramo i danas i drugim povodima podsjećati na etničko čišćenje Bukovice, deportaciju izbjeglica, logor Morinj i likvidaciju civila u Kaluđerskom lazu da mladje generacije znaju prepoznati zlo u začetku i da braneći druge mogu odbraniti sebe i svoj trajni mir u komšiluku”, poručio je on.

Spomen obilježje okarakterisao je kao spoj umjetničke harizme i jednostavnosti sa metafizičkom spoznajom bola koji se iz zemlje,sa kostima i ličnim stvarima žrtava diže prema nebu.

“Kao da je nekim čudom zidan od sleđenih suza majki, sestara, supruga i kćeri nastradalih. Ima nade, Bijelo Polje od danas ima Sahat života opomenik, simbol humanosti i čovječnosti. Znak nezaborava I opomene da se zlo ne ponovi. U njemu će se trajno ogledati duše nedužnih putnika i rano preminulih boraca za istinu i pravdu. Naša obaveza je da potomstvu obašnjavamo kako preduprijediti zlo”, dodao je Rastoder.

Kako je kazao predstavnik porodica otetih putnika Ragip Ličina, na ovaj dan stradalo je 20 putnika od kojih je jedan Hrvat i jedan bez imena i prezimena, a ostali putnici su bili Bošnjaci.

“Na današnji dan su pošli svojim kućama i ovaj dan je za naše porodice bio težak, koban i nezaboravan. Ipak imamo tračak nade kada smo ispratili svih 23 godine, kada su svo dobronamjerni ljudi bili sa nama ,pružali nam ruku podrške i ni danas nas nijesu zaboravili. To je za nas jedna velika podrška”, istakao je on.

On je zatražio da se pravda konačno riješi i svi oni koji su učestvovali u zločinu kazne.

“Dokle god se oni ne budu našli pred licem pravde i adekvatno kazne, ne može se zaboraviti ovaj zločin, a ni tada ga ne možemo zaboraviti. Nepravda je učinjena ali na kraju smo došli do onoga što smo iščekivali”, poručio je Ličina.

Prema riječima predsjednika žirija za određivanje Spomen obilježja Abaza Dizdarevića, ono neće neće odagnati tugu porodicama za njihovim najbližima.

“Sigurno će dati i davati nadu za budućnost odnosno za optimizam u životu regiona u kojem živimo. Spomenici se podižu da obilježe stvarne događaje, stvarne ljude, ppokrete koji su oplemenili epohu. Međutim, ima Spomenika podignutih tragičnim događajima koji isto tako teže podučavanju budućih generacija”, zaključio je on.