UPOSLENICI LOKALNIH UPRAVA ROŽAJE, PLAV I PETNJICA, U STUDIJSKOJ POSJETI TURSKOJ

Studijska posjeta je imala za cilj doprinos demokratskom razvoju lokalne samouprave kroz jačanje kapaciteta za efikasno, ekonomično i efektivno sprovođenje lokalnog zakonodavtstva.

Posjeta je dio projekta ,,Efikasna lokalna uprava u funkciji građana” koji je podržan od strane Ambasade Turske u Crnoj Gori.

Osam službenika lokalne uprave Rožaje i po jedan iz lokalnih uprava Plav i Petnjica su najprije imali prilike da se upoznaju s radom Unije opština Turske, posebno obraćajući pažnju na pravne i ekonomske probleme i rešenja, socijalnu politiku, lokalne infrastrukture, organizaciju komunalne djelatnosti, kao i pijaćih i otpadnih voda i zaštitu životne sredine. Takođe su predstavljene brojne značajne donacije Turske Crnoj Gori i balkanskom regionu.Delegaciju iz Rožaja, Plava i Petnjice su domaćinski i gostoprimljivo dočekali predstavnici Unije zajednica opština Turske ( TBB) generalnI sekretar Hayrettin Güngöru te Valiji Zekeriya Şarbak, potpredsjedniku Opštine Mamak gospodinu Hasanu Gökmenoğlu te potpredsjedniku Opštine Altindag Saimu Parlaku. Delegaciju je posjetio i pozdravio i gospodin Kadir Topbaš gradonačelnik Istanbula.

Program je obuhvatio i posjetu ankarskim opštinama Altindag i Mamak.

OPŠTINA ALTINDAG

Opština Altindag je poseban primjer dobrog upravljanja resursima, koja je reformama uspjela da značajno smanji broj zaposlenih u lokalnoj upravi i poveća budžet za kapitalna ulaganja u socio-ekonomski razvoj. Savjetnik predsjenika Opštine Altindag gospodin Saim Parlak , prezentovao je kratki film koji pokazuje drastičan pozitivni pomak od 2009. do 2015. godine koji je vidljiv na svakom koraku kada prođete gradom.

Ova Opština broji oko 370.000 stanovnika. Obzirom da ima izvanredne turističke potencijalje, u toku ljetnje sezone dnevno prođe preko 200.000 turista. U Ovom gradu rođen je i veliki Turski pjesnik koji je između ostaloga i autor teksta Turske himne, Mehmet Âkif Ersoy (20 Decembar 1873 – 27 Decembar 1936) te njegovu rodnu kuću obilaze hiljade posjetilaca što smo sa zadovoljstvom učinili i mi. Ono što je također interesantno, u ovome gradu sagrađen je i “Sebilj” po uzoru na Sarajevski što ističe i sam potpresjednik te (nova-stara) čaršija u selčučkom stilu koja također podsjeća na sarajevsku Baš čaršiju. Sve je u vlasništvu Opštine te veliki broj dućana je iznajmljen po simboličnoj cijeni kirije što obrtnicima omogućava lakše poslovanje.

OPŠTINA MAMAK

Opština Mamak koja broji oko 600.000 stanovnika ima razvijenu socijalnu politiku. Posebnu posvećenost pružaju stvaranju perspektive za mlade, formiranju edukativnih i drugih centara za pospješivanje žena u biznisu i preduzetništvu, te pomoći starim i nemoćnim licima. Glavni oblik finansiranja ne na osnovu velikog postotka naplate poreza što je znak snažne ekonomske stabilnosti.

Opština Mamak kao i Aldindag ima veliki broj novoizgrađenih centara za edukaciju žena, djece i omladine te također veliki broj sportskih centara sa svim sadržajima uključujući i velike bazene. Vlada uz lokalne upravu, veliku pažnju poklanja edukaciji žena te se u sklopu centara svakodnevno održavaju radionice, a jednom mjesečno organizuju se i prodajni sajmovi gdje se prodaju rukotvorine. Osim zanata, uče strane jezike i rad na računaru. Svi kursevi su besplatni a posebna pogodnost je to što svaki od edukativnih centara ima i interni vrtić gdje majke mogu ostaviti svoju djecu dok traje kurs. U sportskim centrima rade profesionalniu treneri za sve sportove, koje plaća opština a svi sadržaji su besplatni uključujući i bazen, teretanu, bilijar salu, salu za košarku, mali fudbal…

GRADSKA OPŠTINA ISTANBUL

U Istanbulu je program obuhvatio posjetu opštini Sutluđa i upoznavanje sa najznačajnim razvojnim projektima u Istanbulu. Gradska Opština Istanbul, instalirala je Centar za prezentaciju Istanbula u kojem rade profesionalni prezentatori koji na sedam multimedijalnih štandova na više svjetskih jezika predstavljaju infrastruktirni preporod Istanbula u posljednjih 10 godina.
Od putne infrastrukture, uređivanja sistema otpadnih voda, pijaće vode, komunalne djelatnosti, zaštite životne sredine, izgradnje novih stambenih jedinica, zabavni parkovi, podzemne željeznice i tako dalje. Impozantna prezentacija se može pogledati i u kino sali ovoga centra gdje je u 20 minutnom filmu sažeta cijela prezentacija istanbula ( prije i poslije) što ovaj grad od 15 miliona stanovnika i njegovog gradonačelnka svrstava u sami vrh svjetskih metropola te je gospodin Kadir Topbaš izabran za predsjednika Unije svjetskih Opština. Posebna čast pripala nam je da se upišemo u knjigu utisaka po izlazu iz multimedijalnog centra.

Također, jedna od destinacija koju godišnje posjeti 850.000 tursita jeste i park “Miyaturk” u kojem su smještene desetina maketa svjetski poznatih građevina gdje je svoje mjesto našao i Mostarsku stari most. Za sat vremena, uz simboličnu cijenu ulaznice, “obiđete” svijet uz profesionalne vodiče, pologlote i historičare a također postoje i višejezičke fono prezentacije, dovoljno je da primaknete hologramsku ulaznicu pored aparata, izaberete jezik i slušate detalje o maketo o kojoj želite više informacija.

Put od Ankare do Istanbula u dužini od 600 kilometara, prešli smo savremenim brzim vozom koji se većinom kretao brzinom od 250km/h. Uz izuzetan konfor i uslugu, ovaj modernozovani vid prevoza, itekako je “približio” razdaljinu između gradova a vozna karta Ankara-Istanbul košta cca 17.00 eura.

Studijska posjeta je bila odlična prilika za učenje iz najboljih iskustava savremenog sistema lokalnih uprava u Turskoj. Opština Rožaje iskazuje posebnu zahvalnost Ambasadi Turske u Crnoj Gori koja je bila posrednik u realizaciji posjete.

(portal RT)