HAJRAT URUČIO POMOĆ SEJDEFI KUČ: MAJKA SA SEDMORO DJECE ŽIVI OD 150 EURA SOCIJALNE POMOĆI

Centar za humanitarni rad ,,Hajrat” iz Petnjice obišao je juče porodicu Kuč u selu Korita i dodijelio osnovne životne namirnice. Samohrana majka Sejdefa živi sa sedmoro djece, od kojih je najstariji sin napunio 18 godina. Porodica Kuč živi od oko 150 eura socijalne pomoći. Porodica je prije nekoliko godina doživjela tragediju kada je Sejdefin suprug pao s konja i od zadobijenih povreda preminuo. Od tada majka Sejdefa vodi tešku borbu kako bi maloljetnu djecu izvela na pravi put i obezbijedila im elemetarne uslove za život i školovanje, što je izuzetno teško jer pretplata za jedno dijete do Bijelog Polja košta 60 eura.

received_1553558031627357,,To je nemoguće kako ja preživljavam. Da tuga ili radost bude veća, sva djeca su mi dobri učenici a ja ne mogu da im pružim elementarno, jer od sedmoro djece, šestoro njih su učenici. Samo je najstariji sin završio školu i to sa dobrim ocjenama ali mi nismo imali sredstava da ga finansiramo dalje. Djeca mi daju snagu da izdržim i borim se za njih, iako ni ja nisam najboljeg zdravstvenog stanja, imam visok krvni pritisak, migrene, kamen u žuči. Ali sve je to po strani, samo da su mi ona zdrava i živa”, priča Sejdefa svoju tužnu priču.

Predsjednik CHR ,,Hajrat” Almir Muratović kazao je da je ovo jedan složen slučaj, koji treba da osvijesti ljude, jer kome može biti teže od samohrane majke maloljetne djece. ,,CHR  ,,Hajrat”  prvi put posjećuje ovu porodicu. Nakon sto smo vidjeli o kakvom je slučaju riječ ovo sigurno neće biti naša zadnja akcija namijenjena ovoj porodici.  Jednom u mjesecu ili u dva mjeseca CHR ,,Hajrat” će ovoj porodici dostavljati osnovne životne namirnice. Takodje, potrudićemo se da pomognemo u školovanju ove djece, pa ćemo preko prijatelja i institucija s kojima sarađujemo pokušati da obezbijedimo besplatno školovanje i stipendije za ovu djecu. Naravno da to nije dovoljno i koristim priliku da pozovem sve humane ljude da pomognu Sejdefi i njenoj djeci, jer njima je pomoć zaista potrebna”, kazao je Almir.
Sejdefa Kuč se zahvalila CHR ,,Hajratu” što ih je obišao jer u zimskom periodu rijetko ko navrati, a tada je pomoć najpotrebnija. ,,Hvala im na donaciji, mnogo mi ovo znači i hvala svima koji su mi do sada pomagali. Pomogali su mi do sada mnogi privrednici i udruženja iz Bijelog Polja I hvala im na tome. Iz petnjičkog kraja zahvalila bi se posebno Raifu Adroviću i njihovom klubu u Luksemburgu zato što su mi plaćali pretplatu sinu tokom školovanja.

Dino Račić