ESPONA:NA SJEVERU CRNE GORE KADROVI BOŠNJAČKE STRANKE SMJENJUJU DPS DIREKTORE ŠKOLA

Dok prestavnici Vlade Crne Gore i opozicije vode parlamentarni dijalog o uslovima za održavanje predstojećih parlamentarnih izbora, a predstavnici Vlade opoziciji „galantno“ nude četiri ministarska mjesta i potpredsjedničko u Vladi, na sjeveru države resurse vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) „troše“ i manji koalicioni partneri.

Posljednji primjer predstavlja imenovanje novog direktora u petnjičkoj Osnovnoj školi „Mahmut Adrović“ gdje će, prema nezvaničnim informacijama Espone, funkciju direktora  obavljati Ervin Duraković – sekretar OO Bošnjačke stranke (BS). U narednom periodu, Duraković će tu funkciju obavljati umjesto Rifata Ramčilovića – dosadašnjeg kadrovskog rješenja DPS-a na toj funkciji.

Time se nastavlja realizacija Ugovora između čelnika DPS-a i BS-a o funkcionisanju koalicije, ali i „razvlašćivanje“, do skoro, nedodirljivog DPS-a.

Ne treba zaboraviti činjenicu da su se slične stvari već desile u nekoliko drugih crnogorskih opština u kojima pripadnici bošnjačkog naroda čine većinu ili veliki procenat stanovništva (prije svega Rožaje i Plav), pa doći do zaključka koliko je kadrova DPS-a, inače „ranije već viđenih direktora“, ostalo bez funkcija.

Ovom prilikom ne uzimamo u obzir zakonsku obavezu o raspisivanju Oglasa na koje mogu svi, koji ispunjavaju propisane uslove, učestvovati, već kako je to moguće da koalicione dogovore u djelo i na terenu, a sve po Zakonu, sprovode i realizuju koalicioni kadrovi.

Kao potvrdu te tvrdnje treba, ponovo, uzeti kao primjer Petnjicu, inače nekadašnji bastion DPS-a, ali i školstvo, pa je osim BS-a, opet po koalicionim dogovorima, sada već bivših partnera, i Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP) Ranka Krivokapića preuzela direktorovanje školama u osnovnim školama u Trpezima i Vrbici.

Kako je u koalicionim  pretumbacijama“ na čelnim mjestima u školama na području Petnjice prošao DPS najbolje pokazuju podaci da su kadrovi te partije direktori škola u Savinom Boru i Tucanju, gdje je, ukupno, upisano, oko, 10 posto učenika petnjičkih škola.

Da li aktuelni pregovori Vlade i opozicije, ali i realizacija koalicionih dogovora, predstavljaju slabost do nedavno, po malo i autističnih predstavnika DPS-a na sjeveru Crne Gore, ili konkretan pokušaj te Partije da širi koalicioni potencijal, ostaje da se vidi. Ono što je već sada izvjesno, Bošnjačka stranka, kao koalicioni partner, zna to da naplati.

eSpona