VRIJEDNA DONACIJA ZA PETNJICU I ROŽAJE

Zavičajno udruženje ,,Dijaspora Bošnjaka Kosova” u Njemačkoj pokrenulo je humanitarnu akciju u kojoj su sa svojim prijateljima, drugim iseljenicima sa ovih prostora ali i Njemcima, uspjeli da realizuju donaciju vrijednu oko 50.000 eura. Ova donacija biće posredstvom humanitarne organizacije ,, Merhamet” raspodijeljena u opštinama Rožaje i Petnjica, institucijama i socijano ugroženim porodicama.

,,Donacija obuhvata kamion robe od oko 17 tona koji sadrži oko 1400 pakovanja koji obuhvataju kompjutere, stampače, projektore, dvije tone slatkiša, odjeću, kućanske aparate, namještaj”, kazao je za naš portal predsjednik UDBK Osman Destanović
Posebno bih se zahvalio kada je u pitanju ova donacija Mijazu Ramdedoviću I Almiru Mehoviću, uspješnim biznismenima i humanitarcima iz Njemačke.

Donaciju smo uspjeli da obezbijedimo uz pomoć naših prijatelja u Njemačkoj, njemačkim udruženjima i firmama, kao i pojedincima i porodicima, koji su se odazvali na naš poziv.

Udruženje ,,Dijaspora Bošnjaka Kosova” je zavičajno udruženje Bošnjaka ali među članovima ima i Njemaca. Ovo udruženje je formirano 12. maja 2007. godine u gradu Štemelu. Udruženje za cilj ima afirmaciju bošnjačke kuture, identiteta, običaja. Cilj udruženja je da kroz odnos sa drugim kulturama u Njemačkoj prikažu Bošnjake kao evropski narod  a kako kaže predsjednik ovog udruženja u tome su i uspjeli i prihaćeni su u Njemačkoj na izuzetan način. Saradnju ovo udruženje na jednom visokom nivou ostvaruje i sa drugim udruženjima Bošnjaka porijeklom iz Crne Gore, i prijateljima Mijazom Ramdedovićem, Almirom  Mehovićem i njihovim organizacijama ali i sa drugima koji djeluju u Njemačkoj.
Sto se tiče humanitarnog rada to je jedna od sporednih aktivnosti koje sprovodi ovo udruženje jer prvenstveni cilj ove organizacije je promocija bošnjačke kulture i bošnjaštva ali smo i na tom planu prilično aktivni i često sprovodimo humanitarne akcije namijenje za Kosovo i Crnu Goru. Konkretno u Crnoj Gori smo pomagali Domu starih u Bijelom Polju, u vandrednim situacijama, a pomagali smo i sakupljali novac za oboljela lica.
Sto se tiče afirmacije kulture organizovali smo obilježavanje Dana državnosti Crne Gore u Dortmundu, organizovali smo i kulturne večeri kada su u Njemačkoj gostovali KUD ,,Bihor” Petnjica i KUD ,,Đerdan” iz Vitomirice. Takođe obilježavamo i sve značajne datume koji su istorijski vezani za Bošnjake.

U ime humanitarne organizacije ,, Merhamet,, na donaciji udruženju ,, Dijaspora Bošnjaka Kosova,, zahvalio se predsjednik  Merhameta  za Petnjicu Irfan Agović, koji je kazao da će pomoć biti upućena institucijama i socijalno ugroženim porodicama. Merhamet je do sada sproveo niz humanitarnih akcija kao sto su podjela kurbana, podjela paketa sa hranom i namirnicama.

Dino Račić