DANAS JE SVJETSKI DAN RADIJA

Širom planete 13. februar se obilježava kao Svjetski dan radija i tim povodom Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore ULES ukazuje na značaj i ulogu koju njihovih 14 radio stanica ima u medijskom sistemu naše države.

“Smatramo da je potrebno obezbjediti adekvatne uslove za rad i održiv sistem lokalnih javnih medijskih servisa kojima je javni interes iznad svega i koji profesionalno obavljaju svoj posao u interesu svih građana”, saopšteno je iz ULES-a.

ULES apeluje na nadležne institucije i međunarodne organizacije da sagledaju probleme sa kojima se suočavaju i uzmu u obzir podatke da je radio mediji sa najviše povjerenja građana i posebno važni za informisanje o lokalnim dešavanjima.

“Činjenica da je ovaj datum proglasio UNESCO 2011. godine je dovoljan dokaz koliko je ovaj medij važan i danas”, stoji u saopštenju.

Kako navodi UNESCO Svjetski dan radija je prilika da se skrene pažnja na jedinstvene vrijednosti medija koji stiže do najšire publike i koji prisvaja nove tehnološke oblike i uređaje.

Ovaj datum je izabran povodom dana osnivanja Radija Ujedinjenih nacija 1946. godine kako bi se proslavilo radio emitovanje, unaprijedila međunarodna saradnja među radio stanicama i podstakli donosioci odluka da stvore i obezbjede pristup informacijama putem radija, uključujući lokalne radio stanice.