INVESTITORI IZ HOLANDIJE U PETNJICI

Posredstvom ljudi iz dijaspore, prije svih Edina Latića, u Petnjici je danas boravila delegacija potencijalnih investitora iz Holandije, na čijem čelu je bio Martin Mortier, ekspert iz oblasti drvne prerađevine. U razgovoru sa predsjednikom opštine Samirom Agovićem, oni su saopštili namjere za ulaganje i poslovanje u opštini Petnjica.

Tu su prije svega mislili na mogućnost proizvodnje specijalne vrste ćumura, sirovine koja se dobija od sagorijevanja bio mase od drveta. Ono što je posedno važno je to da je riječ o savremenoj tehnologiji proizvodnje bez zagađivanja životne sredine.

„Ono što je sa naše strane bilo važno istaći, a to je da je naša opština najbogatija opština sa drvnom masom po glavi stanovnika te da je postojala tradicija kada je u pitanju drvna proizvodnja kroz određene asortimane u okviru opštine Berane, kao što je fabrika celuloze i papira. Naša opština je bogata šumom, ne samo kvantitetom već i kvalitetom i pružili smo im mogućnost da se sami uvjere. Cilj nam je da se jedno takvo postrojenje instalira na području opštine i da se uposli od 25 do 30 radnika”, kaže predsjednik Opštine.

Prema njegovim riječima o ovom poslu ćemo znati više tek nakon obilaska terena i sagledavanja stanja potencijala.

“Naš interes je jasan, a to smo kroz odluke u parlamentu jasno i definisali. Ko otvori fabriku sa pet i više radnika oslobađen je svih dažbina prema opštini“, izjavio je predsjednik opštine Samir Agović.

On je takođe dodao da postoji mogućnost kada se izgradi ovaj pogon, da on posluži i za toplifikaciju Petnjice.