ŠERBO RASTODER: DŽAMIJE SU BILE CENTAR PISMENOSTI

Istoričar Šerbo Rastoder u emisiji “Putevi i raskršća” govori o toponimima, običajima i istorijskim činjenicama važnim za Bihor. U trećoj emisiji govorio je o petnjičkoj džamiji.

ŠERBO RASTODER:

Petnjička džamija je jedina trospratna džamija na Balkanu i po tome je jedinstvena. Skloniji sam vjerovanju da je napravljena u 19. vijeku nego li ranije, i od nje je zasigurno starija Hajdar Pašina džamija u Radulićima. To je jedan od najznačajnih sakralnih objekata u Crnoj Gori ako se izuzme džamija Husein Paše Boljanića u Pljevljima. To je džamija koja je imala biblioteku i to je nesto sto je impresivno sa stanovista kulture i arhitekture. Karakteristično je na teritoriji Crne Gore to što su se gradile drvene džamije ili drveni minaret. S obzirom da su se ranije gradile drvene dzamije ima veliki broj džamija koje danas ne postoje. Međutim te džamije iako ne postoje svjedoče o jednom vremenu i istorijskim ličnostima. Dakle, kad se pomene džamija u Bioči to nas asocira na Ibrahima Biočaka – Pačariza poslednjeg pisca alhamiado književnosti na Balkanu. Teško da bi se mogao nabrojati neko ko je nastavio njegovim putem.

Značaj ovih džamija je što su bile centar duhovnosti i što su tu bile vjerske škole i centar pismenosti. Jedini mana je nedostatak pisanih dokumenata iz toga doba, ali da podsjetim vlast na obećanje koje mi je dala da će preslikati značajne arhive koje se nalaze u petnjičkoj džamiji, koje su sačuvane zahvaljujući jednom Vasojevicu a ne Bihorcu, i nadam se da će ljudi imati razumijevanja i sačuvati našu baštinu.