SUSRET NOVOIZABRANOG AMBASADORA CRNE GORE U ZEMLJAMA BENELUXA SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA U LUKSEMBURGU

Novoizabrani ambasador Crne Gore u Luksemburgu, njegova exelencija, gospodin Vladimir Radulović sa saradnicima Ministrom savjetnikom gospođom Tatjanom Raspopović i direktorom direkcije za dijasporu Crne Gore gospodinom Predragom Mitrovićem posjetio je 16. 1. ove godine udruženja čiji članovi dolaze iz Crne Gore, uglavnom sa sjevera republike. Organizator susreta bilo je udruženje „Luxemburg – Crna Gora“ sa predsjednikom Ismetom Muhovićem koji je i otvorio ovaj skup u velikoj sali opštine Dudelanžu. Tom prilikom Muhović je pozdravio uvažene goste iz Crne Gore, zahvalio se što su posjetili svoje građane i pozdravio predstavnike udruženja iz Luksemburgam kao i gosta iz Njemačke Šerba Adrovića koji je prisustvovao u ime crnogorske dijaspore u Njemačkoj.
Skup je protekao u prijateljskom raspoloženju, a skoro svi predstavnici udruženja iz Luksemburga izrazili su veliku zahvalnost i žal za dosadašnjim ambasadorom Crne Gore u Briselu gosp. Veskom Garčevićem i Ministrom savjetnikom pri ambasadi Tatjanom Raspopović s kojima su sva udruženja, tokom njihovog četvorogodišnjeg mandata, imala toplu i intezivnu saradnju, te izrazili nadu da ćemo i sa novim Ambasadorom i njegovim saradnicima imati također kvalitetnu saradnju i na kraju, kada izađe njihov mandat, kao i za Tatjanom i Veskom zažaliti.
Gospođi Tatjani Raspopović koja se za dvije sedmice definitivno vraća u Crnu Goru, udruženja su uručila prigodne poklone.
Bilo je i suza!
Između ostalog, novoizabrani Ambasador Radulović je rekao kako je Crna Gora po prvi put donijela odluku da u zemljama Beneluxa odvoji tri zasebna diplomatska predstavništva: Predstavništvo za NATO, EU i Belgiju, Holandiju i Luksemburg i naglasio:
– Istorijski usudi i udesi, te naša regionalna lutanja, odvela su cijeli region krajem prošloga stoljeća na margine istorije. U tom vremenu besmisla vi ste uspjeli da nadjačate mržnju i zlo i da spasete glavu bježeći u svijet od tolike količine nerazuma, pa i od nekog od nas. Vi ste vrlo brzo povratili svoju ljudsku dušu i ostvarili evropski identitet. Vaša dobra integracija u društveno tkivo ove zemlje predstavlja most i temelj različitih kultura i nacija.
U svom kratkom obraćanju Predrag Mitrović je govorio o dobroj saradnji direktorijata za dijasporu sa dijasporom u Luksemburgu, te naveo kako je izvodljivo da svaki put domaćin zvaničnika iz Crne Gore bude drugo udruženje, te da oni imaju identičan odnos prema svim udruženjima u dijaspori čiji članovi vode porijeklo iz Crne Gore.
Remzija Camić, dipl. arhitekta, porijeklom iz Rožaja nedavno je naimenovan za Počasnog konzula Crne Gore u Luksemburgu, te se i on prigodnim riječima obratio prisutnima:
– Čast mi je i vrlo sam ponosan na ukazanom povjerenju i zvaničnom postavljanju na mjestu Počasnog konzula ovdje u Luksemburgu. Ponosan sam što sam dio dijaspore, rekao je Camić, koja je sebe ugradila u temelje obnovljene državnosti Crne Gore. Očekujem saradnju udruženja i građana Crne Gore u Luksemburgu i obećavam da ću u svakom trenuitku biti na usluzi – zaključio je Remzija Camić.
Skupu su prisustvovala sljedeća udruženja: ZK „Bihor“ u ime kluba govorio predjednik UO Remzija Hajdarpašić, u ime udruženja „Luksemburg – Crna Gora“ koje je predstavio Halil Agović, „Bošnjačko-donatorski fond“ kojega je predstavio predsjednik UO Rahim Skenderović, udruženje „Kooperacija Luksemburg-Crna Gora“ predstavio je Alija Sijarić, a udruženje „Bošnjačka kulturna zajednica“ predstavio je Faruk Ličina, dok je udruženje žena „Izvor“ koje djeluje u okviro udruženja „Luksemburg – Crna Gora“ prestavila Veska Adrović.
U razgovor su se također svojim vrlo konstruktivnim prijedlozima i formulacijama uključili i: Enver Korać i Munir Ramdedović. Predsjedavajući skupom Ismet Muhović dao je riječ i Atifu Ramdedoviću.
Na samom kraju Ambasador Radulović je rekao:
– Crna Gora se ponosi različitošću svojih kultura i nacija i ne strahuje od njih i duboko vjerujem u ideju različitosti. Prošlo je vrijeme kada su Ambasadori Crne Gore bili ideološki i politički komesari; ovo je vrijeme dijaloga i dobrih ideja.
Kultura jezika i kultura identiteta u množini – jeste ono po čemu se ova Crna Gora razlikuje od one Crne Gore.
Patriotizam se ne nameće, rekao je Ambasador Radulović, on postoji u čovjeku ili ne postoji.

F. Softić