BEĆO ŠABOTIĆ: AKO VRANA STANE NA STUB ON PADNE PA NEMAMO STRUJE PO NEKOLIKO DANA

U razgovoru sa predstavnicima mjesnih zajednica u opštini Petnjica o dostignućima u 2015. godini i prioritetima za 2016-u godinu, dobili smo skoro identične odgovore. Tako je za naš portal predsjednik mjesne zajednice Javorova, Ismet Kočan izjavio da je asfaltirano je 700 metara puteva, zatim na vodovodu Petnjica zamijenjenu su pumpe na dva hlorinatora. Očekuje se da će se realizovati i izgradnja hlorinatora i u selo Godočelje kao i da će se postaviti mehanički filteri na vodovodnoj mreži Popča – Petnjica i pregovori za ovaj projekat su u toku sa ministarstvom poljoprivrede. Opština je krpila lokalne puteve.

„Očekujemo u 2016. godini da se realizuje dugo najavljivani projekat, rekonstrukcija putnog pravca Berane – Petnjica, kao i asfaltiranje lokalnih putnih pravaca u našoj mjesnoj zajednici. Što se tiče elektrosnabdijevanja Petnjica ne može biti zadovoljna i pored naših napora koje ulažemo. Elektrodistribucija Berane reaguje samo od slučaja do slučaja, samo kada dođe do havarije, kao što je padanje stuba. Niskonaponska mreža je dosta zastarala i po tom pitanju se mora intezivno poraditi u 2016 godini“, zaključio je Ismet Kočan predsjednik mjesne zajednice Javorova.
Senad Rastoder, predsjednik mjesne zajednice Savin Bor izjavio je za naš portal da se za tu mjesnu zajednicu u proteklih godinu dana dosta toga uradilo, od nasipanja i asfaltiranja puteva do njihovog održavanja. U zimskom periodu nisu imali problema tokom ćišćenja snijega, putevi su bili prohodni. Ono što očekuju stanovništvo ove mjesne zajednice u narednoj godini jeste izgradnja seoskog vodovoda. U proteklih godinu, zbog toga što je bilo problema u raspisivanju i realizaciji tendera po tom pitanju se ništa nije uradilo, ali, postoje obećanja da će se u 2016 godini i taj problem riješiti.

„Kada je riječ o snabdijevanju strujom, tu nismo zadovoljni. Bilo je neke male rekonstrukcije, ali to nije dovoljno i očekujemo da će se više poraditi na stabilizaciji snabdijevanja električnom energijom“, zaključio je predsjednik mjesne zajednice Savin Bor.
Mjesna zajednica koja, osim bogatstva prirodom, ima i bogatstvo u multikulturalnom i multikonfesionalnom stanovništvu, jeste mjesna zajednica Tucanje. U njoj postoji određen procenat stanovništva pravoslavne vjeroispovjesti i opšte je poznat suživot stanovništva toga kraja. U protekloj godini se dosta toga uradilo u Tucanje, kako je za naš portal izjavio njen predsjednik Bećo Šabotić. Osim nasipanja lokalnih puteva u svim pravcima, tu je i projekat vodosnabdijevanja za 200 domaćinstava. Radi se o projektu Javorovsko vrelo i na njemu su se već odradile tri faze. Problem i ove mjesne zajednice jeste stabilno snabdijevanje električnom energijom. Dalekovod je star preko 40 godina, i kako je kazao njen predsjednik Šabotić „ako vrana stane na njega, stub padne i onda po nekoliko dana nemamo struje“. Ono što je prioritet u narednoj godini, u 2016 jeste stabilizacija sa snabdijevanjem električne energije i javnim prevozom. Nekada je na liniji Tucanje – Berane saobraćala dva autobusa. To je ukinuto, a pokušalo se premostiti sa kombi prevozom, ali, ni primaknut da zadovolji potrebe stanovništva. Povratkom statusa Opštine, Tucanje dobija mogućnost i stvaraju se uslovi za mlade ljude da ostanu u svom kraju i da ne idu trbuhom za kruhom. Stvara se ambijent za otvaranje pogona i novih radna mjesta.

Denis Božović