Dijaspora ne zaboravlja Petnjicu

Danas je u Petnjicu stigla donacija u inventaru grada Berna za potrebe Opštine Petnjica. Ova akcija je upsješno realizovana zahvaljujući ljudima sa naših prostora koji žive i rade u Bernu u Švajcarskoj, tačnije magistrici ekonomije Veziri Korać, koja radi u administraciji grada Berna i koja je u saradnji sa šefom departmana za resurse grada Berna Markusom Lehmannom dogovorila ovu donaciju.
Prema riječima savjetnika predsjednika opštine Petnjica, Ismeta Latića, ova donacija predstavlja još jednu u nizu donacija čiju realizaciju je pomogla naša dijaspora, ali je jedna od vrednijih i dolazi u pravo vrijeme. Imajući u vidu da se pripreme za izgradnju zgrade opštine privode kraju, imaćemo kvalitetan namještaj da zadovoljimo skor

Mr.sci. Vezira Korać
Mr.sci. Vezira Korać

o sve naše potrebe u novoj zgradi, a dio namještaja ćemo odmah staviti u funciju.
Inicijator i glavni koordinator ove akcije je mr.sci. Vezira Korać koja je uložila ogroman trud i ponijela glavni teret da se ova donacija dopremi u Bihor. Poznato je u Bihoru da su žene čuvale i sačuvale mnoge vrijednosti i bile glavna snaga koja je obezbjeđivala, proizvodila i stvarala one najbolje vrijednosti i bile su najbolji garant opstanka ovog kraja. Vezira je ove tvrdnje na najoriginalniji način potvrdila i dokazala da su Petnjičanke, ma gdje živjele, najbolji dio petnjičkog društva. Vezira živi u Bernu, (Švajcarskoj), radi u administraciji grada Berna u odjelu za finansije i budžet. Njoj su u realizaciji ovog projekta nesebično pomogli: Sanija Korać, Sabrija Kolić, Vedad Kolić, Almir Rovašanin, Sanel Jaskić, Sadat Kahrović, Hajruša Babačić, Fikret Korać, Elvir Muratović, Nedžad Avdić i Muamer Arifović. Koji su izdvojili dragocjeno vrijeme i omogućili da se ova oprema utovari i dopremi Opštini. Sa ovom donaciom došli su entuzijazam, ljubav prema zavičaju i želje naših ljudi koji žive u dijaspori da se Petnjica razvija.
Vrijedna donacija sadrži inventar, jako kvalitetan, a sadrži: Brojni kancelarijski materijal te, 60 knacelarijskih stolova, 70 različitih kancelarijskih ormara,76 stolica i 22 korpe za smeće. Ova vrijedna donacija je jako vrijedna i mnogo će pomoći da se opremi kako opština tako i druge institucije od javnog značaja.
Pratilac donacije i poznati donator, Džeko Šabotić koji je sa sinom Adisom, iz Švajcarske koordinirao aktivnosti oko organizovanja prevoza i došao je u rodni kraj da dočeka ovu donaciju.
„Sve ideje, inicijative i projekti koje pokreću naši građani u dijaspori su za opštinu Petnjica dobrodošli. Lokalna samouprava je spremna da svima onima koji žele da realizuju ideje koje imaju a tiču se razvoja opštine i kreiranju boljih životnih uslova za sve građane, dobrodošli su i u lokalnoj samoupravi će imati odgovornog partnera. Opština Petnjica je učinila dosta da se institucionalno obezbijede uslovi za uspostavljanje dobre saradnje sa dijasporom. Naročito usvajanjem u SO Odluke o formiranju Savjeta za ekonomski razvoj, u kojem dijaspora značajno participira“ istakao je predsjednik opštine Petnjica, Samir Agović dodajući da se „zahvaljujemo gradu Bernu na vrijednoj donaciji, a posebnu zahvalnost dugujemo našoj dragoj sugrađanki, magistrici Veziri Korać koja je pokretač inicijative i koja je osigurala ovu vrijednu donaciju“.