IZAŠAO NOVI BROJ REVIJE „BIHOR“

U izdanju ZK “Bihor“ iz Luksemburga izašao je novi, 18. broj revije „Bihor“ koja na 60 stranica donosi tekstove iz Luksemburga i Crne Gore, a osvrnula se i na najaktuelnija dešavanja u svijetu.
Revija je koncepirana na način što je svoj sadržaj podijelila na više blokova:
1. Aktuelno iz Crne Gore
2. Hronika udruženja ZK „Bihor“ Luksemburg
3. Iz zavičaja
4. Aktuelno u Luksemburgu
5. Iz jezičke sehare Bihora
6. Istorija Crne Gore i Bihora
7. Kulturna i sportska rubrika

U tekstu Riječ udesnika, Faiz Softić piše: Krv teče ulicama Pariza.
Asad Ajdarpašić donosi opširan osvrt povodom poziva Crnoj Gori u NATO.
U reviji se može pročitati i tekst posvećen prestižnoj manifestaciji kulture „Zavičajne staze“ i „Dani dijaspore“ koji su se održali minulog ljeta u Petnjici, a u rubrici “Iz zavičaja”, u tekstu – “Ipak se kreće”, govori se o velikom poduhvatu – pokretanje i značaj radio stanice u Petnjici.
U ovom broju možete pročitati i aktuelne tekstove vezane za život u Luksemburgu:
– Izmjene zakona o luksemburškom državljanstvu kao i niz drugih tekstova vezanih za Luksemburg.
Revija donosi i reportažu o selu Tucanje, jednoj od najvećih MZ u petnjičkoj opštini.
Akademik prof. dr. Šerbo Rastoder i magistar Sait Šabotić iz Crne Gore donose vrlo zanimljive istorijske tekstove, a Esko Muratović, takođe magistar filozofije iz Nikšića bavi se leksikom Bihora, dok Alija Turković piše „Muka sa imenom, muka bez imena“ fokusirajući svoj tekst na modernizaciju bošnjačkih imena u svijetu previranja.

U rubrici “Kultura” – revija se osvrnula na deset godina od smrti pooznatog pjesnika iz Novog Pazara, rođenog u Bihoru – Ismeta Rebronje: U tekstu “Bihor i čarolija Ismetovog pjesništva” govori se o ovom vrlo značajno književnom stvaraocu.
Kroz iscrpan intervju revija, povodom izlaska romana – “Koštampoljski šapati”, predstavlja i spisateljicu Selvu Šabotić Ramčilović rođenu u selu Dobrodole, a koja živii stvara u Luksemburgu .
U sportskoj rubrici revija piše o fudbalskim draguljima u Luksemburgu, a koji vode porijeklo iz Crne Gore i Bihora: Aldinu Skenderoviću, Edvinu Muratovići i braći Škrijelj: Ernestu i Edvinu. Svi oni postigli su zavidne sportske rezultate u Luksemburgu.
Revija je izašla u tiražu od 1000 primjeraka i skoro cijeli tiraž je unaprijed rasprodan: Njemačka, Švedska, Turska, BiH, Francuska su, pored Luksemburga i Crne Gore, destinacije na koje je otpremljena revija „Bihor“ u izdanju istoimenog udruženja iz Luksemburga.
I ovaj broj odštampan je u štampariji „Merkator“ u Bijelom Polju, te tako udruženje „Bihor“, pored brojnih donacija sjeveru Crne Gore, i na ovaj način potpomaže privredni i ekonomski razvoj toga kraja.