SJEĆANJA: Trgovina kod Raifa Kršića

Porodica Kršić  iz Petnjice vjekovima nosi epitet trgovačke porodice, a baš na mjestu gdje se nalazi danas Radio Petnjica, nekada je bila prodavnica Raifa Kršića.
“Na mjestu gdje je danas Radio Petnjica, nakon kafane i pekare bio je prvi dućan Raifa Kršića, a nakon toga se preselio u prostorije današnje Zemljoradničke zadruge, koja je imala prehrambeni i tekstilni dio, gdje je Raif radio ortački sa Tahirom Koraćem.  Trgovačkim zanatom naslijeđenim od svojih predaka koji su karavanima trgovali iz Kotora i Dubrovnika prema Skoplju, Raif se bavio cijelog života” kaže za Radio Petnjica Raifov sin Muzafer.

Pouzdane informacije o porijeklu Kršića se ne znaju. Ono što se zna da su oni rođaci sa Rastoderima i Nurkovićima.

fotografija 1 (4)Kada je riječ o Kršićima, nezaobilazno je pomenuti jednu od najznačajnih ličnosti ovog kraja a i Crne Gore, prije II svjetskog rata, gradonačelnika Petnjice i narodnog poslanika Galjana Kršića. Muzafer Kršić nam je i ispričao anegdotu kada je Galjan Kršić boravio kod kralja Aleksandra, koji je svima podijelio cigaretu. I svi su je u tom trenutku zapalili, samo Galjan nije. Kralja je to zaintrigiralo pa ga je upitao zašto nije to uradio, a on mu je odgovorio da “cigaretu nosi u svoj kraj da pokaže narodu šta je dobio na peškeš od kralja”. Kralj mu je rekao da da cigaretu koju je dobio zapali a da će drugu dobiti kako bi je pokazao u svom kraju. Tom prilikom, Galjan je dobio veliki broj darova koji su i danas suveniri u porodici Kršić.

Sjeća se Muzafer i svog đeda koji je bio jedan od rijetkih koji je imao svoju baštu zasađenu voćem. Posebno se sjeća kakav je na njega i Petnjičane ostavila utisak tehnološka revolucija, prvog televizora u opštini kojeg je dobavio njegov otac i  kako je sa svojim dedom gledao u televizor i čudio se kako su ti ljudi stali u kutiju, pa bi ustali i gledali u unutrašnjost televizora.

I prvi automobil u našoj opštini dobavio je njegov otac Raif, kada je popularnu “fiću” dovezao sa autopijace u Beogradu. Fića je imala i humanu funkciju, jer je Raif prevozio bolesnike, trudnice u beransku bolnicu.

Zahvaljujući trgovini kojom se bavila porodica Kršić, važili su za imućniju porodicu, koja je dugo vremena živjela u kuli Kršića, velelepnoj kući tog vremena. Iako malo pleme, ono je iznjedrilo mnogo intelektualaca. U plemenu Kršića koje broji oko 40 članova ima doktora, inžinjera, prosvjetnih radnika.

Kršići danas žive širom svijeta, ima ih u Novom Pazaru, Sarajevu, Tuzli, Luksemburgu…..

Dino Račić