Islamski učenjaci izdali Fetvu: Pripadnici IDIL-a, Al-kaide, Talibana izopšteni iz Islama – nisu muslimani!

Najmanje 70.000 islamskih učenjaka iz cijelog svijeta okupilo se u Bareillyju u Indiji kako bi potpisali fetvu po kojoj se pripadnici organizacija kao što su IDIL, Al-Kaida i talibani više ne smatraju muslimanima.

Kako su istaknuli potpisnici, cilj fetve je da takve organizacije jednom i za sva vremena izgube prefiks “muslimanski”.

“U Kur'anu piše da ubistvo jedne nevine osobe ravno ubistvu cijelog čovječanstva. Prema tome, oni koji svjesno učine takvo djelo, ne postupaju po Kur'anu i samim tim ne mogu biti smatrani muslimani. Osuđujemo barbarske terorističke napade kao što je onaj u Parizu i pozivamo na međunarodnu zabranu organizacija kao što su IDIL i drugih sličnih organizacija”, rekao Mohammad Farough-ul Wuadri, generalni sekretar Svjetske islamske misije.

Također, imami su osudili i vazdušne kampanje Francuske i drugih zemalja u Siriji. Prema njima, u tim napadima najviše stradaju civili, među kojima žena i djeca. Kako kažu, na taj način se situacija samo pogorštava.

“Ekstremizam i slične negativne pojave ne mogu se pobijediti nasiljem. Jedini način jeste pridobijanje srca tih ljudi, odnosno da oni sami osjete da ono što čine nije ispravno”, rečeno je na skupu u Bareillyju, prenosi Times of India.