Bihorac Esad Popara čuva sevdalinke od zaborava

Esad Popara, iz bihorskog sela Godijevo, oduševio je žiri svojom interpretaciom sevdalinke “Da zna zora”,  u popularnom regionalnom TV šou “Nikad nije kasno”. Ovaj 54-ogodisnjak u čijem repertoaru se nalaze stare i dobre sevdalinke sa područja Sandžaka, Bosne, Kosova, Raške želi da sačuva od zaborava stare dobre pjesme da ih prenese na mlađe generacije. Za to će i imati priliku, jer je svojim glasom zaslužio da ponovo nastupi na velikoj sceni.
Esad Popara, rođen je 15.02.1961. godine u Donjem Bihoru, u selu Godijevo, gdje je završio osnovnu školu. Srednju gimnaziju je završio u Bijelom polju, a Filozofski fakultet u Prištini, odsjek pedagodija. Magistrirao je 2002 godine. Nakon završetka studija radio je u bihorskim školama kao predavač, a onda je otišao u Veliki Siljegovac kod Kruševca, gdje danas živi i radi. Pored pjevanja bavi se istraživačkim radom. Piše monografiju kao i stručne radove.
Muzika je zanimala još iz predškolskih dana, kada je od plastične boce i lastika pokušavao improvizovati gitaru. Svoj talenat počinje da valorizuje u osmom razredu osnovne škole, kada je od oca dobio prvu harmoniku. Počeo je da svira na svadbama, ispraćajima i igrankama. Kao poseban izazov ističe sviranje harmonike na konju dok je išeo u svatove.
Nakon što je napustio rodni kraj, njegova karijera ide uzlaznom putanjom, ali se njoj nikad nije posvetio jer mu je porodica uvijek bila na prvom mjestu.
Prijavio se za ovaj šou jer kako kaže došlo je vrijeme da se posveti sebi i svom talentu.

Dino Račić