Petnjički čelnici u posjeti BIH

posjeta Bosni

Predsjednik Opštine Petnjica, Samir Agović i savjetnik predsjednika Opštine, Ismet Latić su na poziv Zavičajnog udruženja građana porijeklom iz Sandžaka (UGPS) boravili u trodnevnoj posjeti u BiH.

U toku posjete BiH, ostvareni su brojni i značajni kontakti sa iseljenicima, biznismenima i potencijalnim investitorima. Na brojnim sastancima predsjednik Agović je prezentovao stanje u Opštini, izazove sa kojima se Opština susreće kao i planove kako da što prije obezbijedi sve neophodne servise koje je lokalna uprava dužna da pruži građanima Petnjice. Pozvao je potencijalne investiture, posebno one koji su porijeklom iz Petnjice, da investiraju u svoj zavičaj kako bi otvorili nova radna mjesta i osigurali sigurnu budućnost za svoju Opštinu i svoj zavičaj. Uspostavljena je institucionalna saradnja sa opštinom Centar Sarajevo. U svim ovim aktivnostima nezaobilazna je pomoć i koordinacija Ambasade CG u BiH.

Svečanost povodom 20. novembra Dana Sandžaka.

dan ugps 1Dan Sandžaka se obilježava u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima 1943. godine.

Predsjednik opštine Petnjica je obraćajući se prisutnima poručio:

” Trebamo svi zajedno raditi na ujedinjavanju zajedničkih snaga da bismo stvorili što bolje uslove života u zavičaju. Dobri odnosi CG i BiH su ambijent koji dodatno ohrabruje i stimuliše tu saradnju. Vaša briga za mlade, uspješne učenike i studente kojima večeras dodjeljujete stipendije, je briga za bolju budućnost i našu i Vašu. Pomaganje znanja i obrazovanja je najbolji način da se unapređuju plemenite vrijednosti među ljudima i da se ostvaruju najbolji ideali.Ovaj datum baštini borbu protiv fašizma i svakog oblika isključivosti i ugrožavanja drugih i drugačijih
Pozivam Vas da zajedno radimo na promociji zavičaja da zajedno nalazimo investiture i da oživimo naše krajeve. Vi ste najbolji promoter svog zavičaja i svoje zemlje i bogatstvo koje daje dodatnu vrijednost našoj Opštini. Otvoreni smo za svaki oblik saradnje koji će donijeti benefite našim građanima.”
Na svečanosti su uručeni ugovori o stipendiranju sklopljeni sa studentima i učenicima i zahvalnice donatorima stipendija.

Uspostavljanje saradnje između Općine Centar i Opštine Petnjica
ambasadaPredsjednik Opštine Petnjica Samir Agović zajedno sa savjetnikom Ismetom Latićem u ponedjeljak 23. novembra 2015. godine posjetio je Općinu Centar gdje su ih ugostili predsjedavajući Općinskog vijeća prof. dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa predsjednikom Komisije za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima Samirom Fazlićem i njegovim zamjenikom Munibom Milišićem.
Sastanku su također prisustvovali i Ekrem Lekić, predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka, te savjetnici predsjedavajućeg Vijeća Haris Vlajčić i Nejra Čengić. Obraćajući se svojim gostima iz Opštine Petnjica predsjedavajući Ajnadžić je kazao da u Općini Centar postoji interes da se uspostavi saradnja sa opštinom Petnjica kako na privrednom, administrativnom tako i na nivou kulture.

“U obostranom je interesu da naše dvije općine uspostave saradnju kako bismo mogli pomagati jedni drugima. Do marta naredne godine očekujemo da se potpiše sporazum o saradnji naše dvije općine. Ovim putem vas pozivam da nam budete gosti tokom održavanja Dana Općine Centar koje obilježavamo svake godine od 2. do 9. maja”, istakao je Ajnadžić.

O povodu posjete govorio je Agović, predsjednik opštine koja je povratila status opštine 2013. Godine.

“Specifičnost male opštine poput Petnjice je da po popisu stanovništva imamo 6.700 stanovnika dok se preko 25.000 naših građana nalazi u svijetu od čega najviše u BiH i zapadnoj Evropi. Sa formiranjem naše opštine pred nas je stavljen zadatak da što bolje organizujemo administraciju, te ostale poslove koje su nadležnosti opštine. Zbog toga smo došli u Opštinu Centar koja važi za jednu od najboljih opština u Bosni i Hercegovini kako bismo prikupili potrebna znanja u izradi projektno-planske dokumentacije, uspostavi komunalnog sektora potrebnog za održavanje puteva i čistoće u našoj opštini”, naveo je Agović.

Fazlić je naglasio da se putem Komisije za saradnju sa općinama i gradovima može uspostaviti saradnja između ove dvije općine, ali i finansijska pomoć prema maloj opštini Petnjica.

Dostavite nam pismo namjere da se ostvari saradnja i naša komisija će uputiti inicijativu prema Općinskom vijeću Centar kako bi se i ozvaničila saradnja koja može biti i na planu kulture jer imamo dobrih projekata koje realizuje Centar za kulturu „Sarajevo“ čiji je osnivač Općina Centar. Također Komisija Općinskog vijeća za mlade realizuje nekoliko dobrih projekata namijenjenih mladima, pojasnio je Fazlić. Na kraju je dogovoreno da predstavnici Općine Centar uzvrate posjetu Opštini Penjica.

Posjeta Ambasadi CG u Sarajevu
Poslednjeg dana posjete BiH, upriličena je posjeta Ambasadi CG, gdje je goste iz opštine Petnjica, primio NJ.E. Ambasador, Milan B. Lakić Koji je istakao “da je Ambasada CG kuća svih građana iz CG i da je uvijek otvorena”. Obećao je predsjedniku Opštine svu neophodnu podršku i pomoć oko promovisanja interesa opštine Petnjica.