Promocija zavičajne poezije u Luksemburgu

Ferid Muratović, Faiz Softić i Isah Agović

Promocija knjige poezije Ferida Muratovića “Pjesme noći” u Luksemburgu, okupila je veliki broj njegovih prijatelja i doseljenika iz cijelog bihorskog „vilajeta“. O knjizi i o Feridu kao velikom čovjeku koji je uvijek spreman da izađe u susret drugima govorili su: Faiz Softić, Sead Ramdedović, Remzija Hajdarpašić, Ruždija Kočan, Isah Agović, Muhamed Mule Šabotić, te još jedan broj prisutnih je uzeo učešće na ovoj izuzetno organizovanoj i posjećenoj promociji.

Izlaganje su pratili slajdovi iz zavičaja, te nekoliko muzičkih video zapisa snimljenih po tekstovima Feridovih pjesama. Na kraju su, na veliko oduševljenje prisutnih, Ramiza Kočan i Isah Agović otpjevali bihorsku pjesmu Kaja i Zajdi, Zajdi…

Bilo je ovo veče za pamćenje. Nešto novo i svježe u smislu organizovanja kulturnih priredbi u Luksemburgu. Daleko od svog zavičaja sastali se ljudi i napravili sebi zavičajni ugođaj. I niko se ni na koga nije naljutio, i niko nikom nije rekao “crne su ti oči” i sve su Feridove knjige rasprodane. A bilo ih je. Primjetio sam da je jedan od prisutnih kupio cijeli paket knjiga. Ohrabruje to!

Sav prihod od prodanih knjiga ide u Bihor za socijalno ugrožene porodice. Odlučio tako autor knjige i dobri čovjek Ferid Muratović.

Organizacija Clae ustupila je veliku salu, a dvojica njegovih prijatelja Rahman Buco Adrović i Nedžad Adrović, donirali su za sve prisutne bogatu zakusku. U ime svih prisutnih, i u moje lično ime još jednom veliko Hvala, dragi naš Feride!