Dvije godine rada lokalnog parlamenta: Što bi Bihorci rekli, za uhar je, ipak se pomjerilo sa mrtve tačke

Lokalni izbori za izbor odbornika u SO Petnjica, održani su prije dvije godine, 16.11.2013.godine. Pravo glasa vna ovim izborima imalo je 6.331 građanin, a bili su raspoređeni na 17 biračkih mjesta. Svoje biračko pravo iskoristilo je 3.210 birača, što je 52% od ukupno upisanih.

Za učešće na izborima prijavilo se sedam političkih partija, koje su, nakon prebrojavanja glasačkih listića, imali sledeće rezultate:

1.Demokratska Partija Socijalista – 1 457 glasova,odnosno 15 odborničkih mjesta.

2.Pozitivna Crna Gora – 68 glasova,bez odborničkog mandata.

3.Stranka penzionera socijalne pravde i invalida rada – 10 glasova,bez odborničkog mandata.

4.Socijalistička Narodna partija – 97 glasova,odnosno 1 odborničko mjesto.

5.Bošnjačka stranka – 430 glasova,odnosno 4 odbornička mjesta.

6.Liberalna partija – 31 glas,bez odborničkog mandata.

7.Socijaldemokratska partija – 1 102 glasa,odnosno 11 odborničkih mjesta.

 

Na osnovu rezultata,nijedna od partija nije osvojila većinu,za koju je bilo potrebno 16 odborničkih mandata, pa je za pravljenje lokalne vlasti bilo potrebno sklapati koalicije. Vlast u proteklih 730 dana u Opštini Petnjica čini koalicija između DPS i Bošnjačke stranke.

 

DPS: Krenuli od nule, zadovoljni postignutim

DSC_0044Osvrt na protekle dvije godine vladavine u mladoj opštini iz ugla DPS-a, predsjednik opštine Petnjica, Samir Agović vidi kao veoma uspješnu. Tvrdeći da uvijek može bolje i više, treba imati u vidu da su, po formiranju koalicionog sporazuma sa Bošnjačkom strankom i zvaničnog stupanja na vlast, počeli, kako kaže, u bukvalnom smislu „sa poljane“, „sa ledine“ inijesu imali osnovnih uslova za rad.

„Od takvih uslova, danas je opština Petnjica ta koja piše projekte, koja je zavrijedila pažnju, ne samo kod svojih građana, već i kod međunarodne zajednice. U ovoj godini napravili smo više nego što smo očekivali. Vršenje vlasti nimalo nije lako, nije lako ni u opštinama koje su mnogo starije, a kamo li u opštini koja je nova, koja nije imala ni jedan jedini dokument, projekat, kadrove, i treba biti realan i objektivan. I najgora vlast nekoj novoj vlasti ostavi nešto. Petnjica nije imala ni kontinuitet vlasti ni kontinuitet opštine“, ističe Agović.

Uradilo se mnogo toga na osposobljavanju administracije, na infrastrukturi, na jačanju kadrovskog potencijala.

„Na putnoj infrastrukturi se uradilo mnogo toga: preko 60 hiljada eura na sanaciji udarnih rupa, preko 35 kilometara lokalnih puteva je nasuto, izrađena 4 armirano-betonska mosta, iniciran projekat za izgradnju objekta za opštinu, i ovih dana se očekuje da se položi kamen temeljac, uradilo se mnogo toga na poboljšanju prilaznih puteva prema Petnjici, i tu se očekujekrajem godine projekat u vrijednosti od 6 do 8 miliona eura za rekonstrukciju puta Petnjica – Berane“, kaže on.

Agović naglašava da, kada su najavljivali iz opštinske vlasti da će u Petnjici biti višemilionsko ulaganje, mnogi su bili skeptični i mislili da je to samo pusta želja, ili priča radi politike, ali danas, Petnjica postaje jedno veliko gradilište. Posebno je istaknut građanski aktivizam, te da je dosta radova na putnoj infrastrukturi bilo uz učešće samih građana. Agović je istakao zadovoljstvo saradnjom sa Vladom, jer svi projekti koje najavljuju, imaju podršku kako Vlade, tako i resornih ministarstava. Najbolji pokazatelj da Vlada ozbiljno misli da pomogne ovoj sredini, jeste najava izradnje zgrade za potrebe njene administracije.

„U toku prethodne dvije godine, mnogo energije se potrošilo na teritorijalnoj podjeli između opština Berana i Petnjice, a u ovom trenutku se očekuje i opretećuje podjela imovine, kao i preuzimanje radnika i obaveza, koje, na žalost, još uvijek nismo uradili“, ističe Agović, dodajući da im u svemu nesebično pomaže dijaspora.

„Sa naše strane, mi smo formirlali savjet za ekonomski razvoj Opštine Petnjica, gdje dijaspora može participirati ravnopravno kao i mi, i donositi odluke u smislu ekonomskog boljitka i razvoja opštine. Po prvi put smo imali subvencije za poljoprivredne porizvođače, i oni prvi put učestvuju pri izradi agro budžeta za našu opštinu, jer su njihove sugestije vrlo važne“, kazao je on.

Osvrćući se na saradnju sa koalicionim partnerom, Agović kaže: „Ne postoji nijedna koalicija koja je idealna. Naravno, za nas se može reći da smo prva koalicija, prva vlast, prvi dani parlamentarne prakse, i svakako mnogo izazova, nedoumica, ali smo imali snage da na neki način to prevaziđemo, i neću biti subjektivan, ali ću reći da je to zahvaljujući prije svega, većem koalicionom partneru, partneru koji je imao više kapaciteta i više spremnosti da iznađe rješenje u datoj situaciji kod prevazilaženja svih tih problema koji su se ticali, ne loših odnosa, već saradnje koja nije bila primjerena obzirom da imamo koalicioni sporazum. Za protekle dvije godine bilo je i loših trenutaka, ali uglavnom funkcioniše na nivou principa i na nivou onoga što smo dogovorili. Ističem da DPS u svemu poštuje sporazum i u svemu je realna i uvijek je dala šansu, čak i mnogo više nego što je to ponekada predviđeno sporazumom. Moram biti iskren pa da kažem da je bilo trenutakai momenata kada je sa njihove strane bilo i drugačijih, disonantnih stavova i razmišljanja, čak i jednom prilikom i različitih stavova u parlamentu. Ali, sve je to parlamentarna praksa, sve je to, na kraju krajeva, rezultat jednog demokratskog sazrijevanja, i ubijeđen sam da ćemo iz svih tih nesporazuma izaći na kvalitetan način, a sve u cilju što boljeg funkcionisanja vlasti, naravno u korist građana. Inače, da smo imali neke skladnije političke odnose i da smo više bili posvećeni određenim pitanjima kada je u pitanju razvoj i stvaranje materijalnih dobara za opštinu, siguran sam da bi to bilo mnogo izdašnije i mnogo bolje. Ipak mogu reći da je sve više prisutna spremnost i želja ljudi da ipak budu posvećeni razvoju opštine Petnjica, a da se te političke razlike, ili uslovno rečeno trzavice, ostave po strani i da ćemo, naravno u nekom narednom periodu sve više biti spremni za širenje i koalicionog kapaciteta, a i širenje svega onog što se zove dobro za Petnjicu, jer svi smo u kampanji obećavali da smo tu u ime Petnjice, u ime Petnjičana i da nam je prije svega opšti interes u pitanju“, zaključuje Agović.

 

Bošnjačka stranka: Nismo ničiji privezak, zaslužni smo za simbole opštine

adnan-muhovicUtiske vladavine manjeg koalicionog partnera, Bošnjačke stranke, u proteklom periodu, sa nama je podijelio Adnan Muhović, predsjednik skupštine opštine Petnjica, koji je kazao da su odmah nakon izbora, napravili koalicioni sporazum tako što su našli najmanji zajednički sadržalac radi funkcionisanja koalicione vlasti u Petnjici.

“Mjesto predsjednika Skupštine sa službom pripalo je Bošnjačkoj stranci, kao i određeni dio funkcija, sve u odnosu 70% naprema 30%, naravno u korist većeg koalicionog partnera. Ono što je najvažnije jeste da se ipak nešto uradilo, a treba imati u vidu da, bilo ko da je na vlasti, u tom prvom mandatu od kada je vraćen status Opštine, ne bi mu bilo nimalo lako. Teško je, jer se krenulo ispod nule, i čitav prvi mandat funkcionisanja opštine je takav. Već u drugom mandatu, ma ko da osvoji većinu, biće mu znatno lakše. Najveći dio tereta i odgovornosti je upravo navladajućoj strukturi, jer je morala da oformi sve institucije koje su od značaja za opštinu kako bi mogla da funkcioniše. Pravno gledano, to nimalo nije lak posao, ali smo uspjeli da dođemo do samog finiša”, objašnjava Muhović.

U proteklom periodu bilo je trinaest skupštinskih zasijedanja, a Muhović ističe da problemi postoje u kašnjenju u implemetnaciji određenih odluka koje su na njoj donesene.

“Za to moramo potražiti opravdanje u neiskustvu, pa i nezrelosti jer, kada ostanete bez statusa opštine punih 56 godina, kada ostanete bez početnih sredstava itd, onda su svi problemi vezani za takve stvari razumljivi.Ono na šta se ponosi Bošnjačka stranka, a i ja, koji sam načelu opštinskog odbora Petnjica, jesu simboli Opštine. Zasluga za ovo pripada nama jer smo i na ovaj način pokazali da smo uz svoj narod u svakom smislu, a posebno kada su u pitanju nacionalni interesi i vrijednosti”, istakao je Muhović.

O saradnji sa koalicionim partnerom, Muhović je istakao da je Bošnjačka stranka prepoznata u opštini Petnjica da nije ničiji privezak, kao što je to uglavnom slučaj u CG, bez obzira o kojim se koalicionim partnerima radi u okviru koalicionih aranžmana, bilo na lokalnom ili republičkom nivou. Nesuglasice su propratna pojava, ali, kompromisom se sve da riješiti, a sve u interesu građana opštine Petnjica. Naravno, ističe on, doći ce vrijeme kada će Petnjičani znati sve pojedinosti.

“Kolika je hrabrost, ponos i snaga Bošnjačke stranke, najbolje se moglo vidjeti na zadnjoj skupštini. Ako je neko pokušao ili imao namjeru da komanduje sa Bošnjačkom strankom u Petnjici, prevario se i to mu nije prošlo, bačen je na koljena i na sledećoj skupštini će mu se još gore stvari dešavati ako pokuša da se na neprimjeren način postavi prema Bošnjačkoj stranci”, zaključio je Muhović.

SDP: Nezadovoljni smo, vlast ugrožava interese opštine

fotografija (1)Socijaldemokratska partija, najjača opoziciona stranka je u opštinskom parlametnu imala 11 odborničkih mjesta.Međutim, zbog raskola u toj partiji na državnom nivou,koji nije moga da zaobiđe ni lokalni SDP, dva su odbornika napustila stranku i prešli u novoosnovanu partiju Socijaldemokrata, i tako sa svoja dva glasa participiraju u opštinskom parlametnu. Na vladavinu DPS-BS koalicije, opštinski odbor SDP izražava krajnje nezadovoljstvo, kao i funkcionisanjem lokalne samouprave, i nesnalaženjem vladajuće koalicije u poslovima utemeljenja opštine i obezbjeđivanja boljeg života građana u njoj.Oni smatraju da je vlast u Petnjici trebala da posluša prijedloge i savjete SDP-a, čime bi učinili da se Petnjičani u proteklom period osjećaju kao da imaju svoju kuću i domaćine koji brinu o njima.

“Naprotiv, desilo se nešto sasvim suprotno, domaćini su brinuli o svojoj sobi ili tačnije sobama, a o dvorištu u kojem se nalaze građani pušteno je da izraste korov”, ocjenjuju u SDP-u.

Smatraju da je teško ukratko analizirati sve što jevlast za ovo vrijeme uradila na štetu građana Petnjice, od tjeranja donatora i ljudi koji vole Petnjicu i nerazmišljanja u pravcu zaživljavanja Petnjice na zdravim osnovama, preko krajnjeg neuvažavanja i  nesposobnosti slušanja dobrih ideja političkih neistomišljenika, pa do direktnog uticaja na to da ljudi, uglavnom mladi, napuštaju svoje kuće u potrazi za boljim životom, i da svoje  mjesto pod suncem moraju da traže u drugim zemljama. Sve što su uradili u proteklom  vremenu, građani Petnjice su imali priliku da dobro proprate i suvišno je nabrajati razne afere kojih je bilo, ne tako malo.

“SDP Petnjice apeluje na lokalnu vlast i njihove, po potrebi saradnike, da se moraju uozbiljiti, iako mislimo da je to nemoguće, i da moraju skinuti sa sebe teret uskopartijskih i ličnih interesa, i ponijeti ono breme odgovornosti koje su preuzeli na sebe, nemajući sluha za apel SDP-a Petnjice, kao nekog ko je na svojim leđima iznio ideju povratka statusa opštine Petnjici, a koji je bio upućen svima nakon lokalnih izbora, a to je da Petnjici nema napretka niti dobrog utemeljenja ukoliko svi subjekti ne budu uključeni i ne budu mislili o interesu Petnjice i njenih građana, jer smo znali da će oni koji nisu puno zapeli za to da Petnjica bude opština, olako i shvatiti značaj projekta, i svojom uskošću u razmišljanju i gledanjem ličnih i uskopartijskih interesa, dovešće i sam projekat opštine u pitanje. Nažalost, iako smo tada željeli da ne budemo u pravu, obistinilo se da smo bili”, izjavili su izte političke partije, dodajući da je to interes građana, smatrajući sebe kao jedinu opozicionu strukturu.

“Građanima Petnjice ostaje samo jedno, da se pridruže SDP-u u osudi ovakvog ponašanja, ovakve nebrige, ovakvog neznanja i u krajnjem nehtjenja da se u Petnjici zaživi, da ne dozvole da više iko na ovakav način upravlja njima, ukoliko ova vlast ne bude istopila skroz ovu šansu i ne dovede do toga da nove i ne bude, do čega, najiskrenije se nadamo, neće doći” zaključili su, za naš portal svoje viđenje prethodnih 730 dana iz OO SDP-a Petnjica.

SNP: Prijatno iznenađeni

Odbornik Socijalističke narodne partije, Zajim Ličina, za naš portal je izjavio da je period od dvije godine relativno kratak da bi mogao da se ostvario neki vidljiviji napredak, jer se počinje od nule. “Ono što mogu da kažem je da imam pozitivno mišljenje o predsjedniku Opštine, gospodinu Agoviću i da sam prijatno iznenađen“, zaključio je u kratkoj izjavi gospodin Ličina.

 

Socijaldemokrate Crne Gore: Razvojem zaustaviti iseljavanje

fotografija “U određenim segmentima se osjeća postojanje i funkcionisanje lokalne uprave.Međutim, to je još uvijek daleko od realnih očekivanja građana Petnjice. Iako je sa državnog nivoa, prije svega kroz obezbjeđivanje sredstava iz Egalizacionog fonda, što je kroz zakonsku regulativu predložio poslanik Damir Šehović, stigla pomoć za novu Opštinu,siguran sam da su ta sredstva bolje mogla biti iskorišćena, što ću kroz predlog novog budžeta za 2016.godinu i inicirati”, rekao je u ime Socijaldemokrata, Safet Korać.

Mnogo se agresivnije trebalo ići u infrastrukturni razvoj kraja, kao i traženje investitora koji bi otvorili mogućnost za uposljenja Bihoraca, kako bi se zaustavio glavni bihorski problem, tj.iseljavanje mlade i radno sposobne populacije koja jedina može generisati nove vrijednosti u svakom smislu te riječi, ističe Kalač.

“Svi koji imaju ideje kako da bolje razvijaju naš kraj, u Socijaldemokratama Petnjice će imati iskrenog partnera za to” zaključio je Korać.

 

untitledwwUkupni utisak jeste da se u Petnjici nešto radii dešava. Možda ne u onoj mjeri u kojoj mještani očekuju, alitreba imati u vidu da Opština ima mnogo problema za koje je potrebno vrijeme, mnogo veće od 730 dana da bi se riješili.Polako ali sigurno se smanjuje broj institucija zbog kojih su Petnjičani i Bihorci morali da idu u Berane. Za to je najbolji primjer otvaranje kancelarije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Socijalne zaštite.Što bi Bihorci rekli, za „uhar“ je, ipak se pomjerilo sa mrtve tačke. Ono što je sigurno je da političkog nadgornjavanja i prepucanja ne fali, i gledajući sa tog aspekta, mogu da budu ponosni, jer bi im pozavidjeli i neki mnogo stariji opštinski parlamenti u okruženju, a i šire.