Abazović gost Bošnjačkog saveza u Njujorku – Ekonomija ključni problem u Crnoj Gori

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović sinoć je u Njujorku kazao da je Crnoj Gori neophodan široki građanski blok koji konačno mora smijeniti aktuelnu vlast, kao i da je to jedini recept koji može voditi ka uspjehu.

On je, na tribini Bošnjačkog saveza Crne Gore, govorio o učincima Crne Gore nakon sticanja nezavisnosti i konstatovao da su ugrožene investicije iz dijaspore zbog slabih i neefikasnih institucija i duboko izražene korupcije. Abazović je kazao da je država zaboravila dijasporu i naglasio da se trenutno veoma loš odnos prema njoj neće poboljšati samo izmjenama zakonskih rješenja, već su neophodne konkretne mjere i akcije.

Kao najveći problem u Crnoj Gori, potpredsjednik URA pomenuo je složenu ekonomsku situaciju, stavljajući akcenat na siromaštvo i emigraciju, kao najizraženijim pojavama u područjima koja su naseljena manjinskim narodima, što mnogo govori o odnosu vlasti prema njima.

Dobijanjem pozivnice za članstvo u NATO, u koju Abazović ne sumnja da ce stići, on vjeruje da će se u Crnoj Gori ubrzati politički procesi, kao i da će međunarodna zajednica početi da pruža značajniju podršku zdravim prozapadnim opozicionim snagama u zemlji. Abazović je naglasio da su sve manjinske stranke više nego poželjne da se ravnopravno priključe u izgradnji zajedničkog, dugoročnog i iskrenog partnerstva, umjesto što služe kao privezak režimu koji nije ispunio skoro nijedno obećanje prema njima dato u poslednjih dvadeset godina.

Abazović je govorio i o novoformiranom Građanskom pokretu URA, kazavši da je to novi kvalitet na crnogorskoj političkoj sceni, kojeg personifikuju ljudi koji su bili i ostali istinski prijatelji manjina i borci za građansku i evropsku Crnu Goru. Osvrnuvši se na aktuelna zbivanja, nedavne proteste i složenu političku situaciju, on je između ostalog rekao da: “Svaka vlast koja predugo traje, sama po sebi ugrožava državu i postaje joj najveća prijetnja”.

Dritan Abazovic 1