Bihorske jabuke na crnogorskom tržištu

Prethodnih 15-tak dana, glavna aktivnost Bihoraca bila je sakupljanje jabuka, takozvanih opadalica, koje su Bihorci prodavali otkupljivačima, koji od jabuka prave rakiju.
Jabuka je bilo u izobilju ove godine, sto je obradobalo Bihorce jer prodajom jabuka porodice su zaradjivale i do 1.000 eura.
Jabuke koje je bihorska zemlja dala najčešće završavaju u kazanima za rakiju u Mojkovcu, Kolašinu, Nikšiću….
Cijena opadalica varirala je i kretala se od 6 do 10 centi za kilogram, a četvoročlana porodica može sakupiti do 70 džakova za jedan dan.
Koliko je jabuka bilo svjedoči i činjenica da je prazni džak bio zaista tražen, a neki su morali da ih i kupuju.
Mali broj njih je sušio jabuke, koje se na pijaci mogu prodati za 3-4 eura. Da bi se dobio kilogram suvih jabuka potrebno je 6 kilograma svježih.

Veliko je pitanje zašto se u Bihorci ozbiljnije ne bave uzgajanjem jabuka odnosno preradom tog voća. Tako bi se, umjesto 7 centi one prodavale i do 50, a za sve je to potrebno malo rada, savjetovanja sa stručnjacima o zaštiti stabala, redovan tretman i vjerovatno bi natpis BIHORSKE JABUKE stojao u svakom marketu u Crnoj Gori. Stari su rekli – “Bog je rekao – ti radi ja ću ti pomagat, a nije ti lezi ja ću ti ‘leba davat’,,.

Dino Račić