Bošnjaci net: Bihorke i Pešterke u svijetu ne daju da se zavičaj zaboravi

Ovog vikenda je u Luxemburgu u organizaciji BD Fonda (Bošnjački donatorski fond) održana promocija knjige „Koštanpoljski šapati“ autorice Selve Ramčilović. O njenom djelu govorila je prof. dr. Bisera Suljić-Boškailo, kao i etnolog Sulejman Aličković koji je govorio o značaju ove dvije Bošnjakinje koje, jedna sa Pešteri, druga iz Bihora ovjekovječuju zavičaj svojim djelima. Moderator većeri bio je Enver Korać, koji je u ime BD Fonda pozdravio kako gošće tako i mnogobrojnu publiku, te prestavio ove dvije autorice.

Autorica i slavljenica večeri Selva Šabotić – Ramčilović rođena je 1966. godine u Dobrodolama kod Berana (Crna Gora). Zadnje tri godine osnovne škole završila je u Delimeđu, Općina Tutin, a gimnaziju u Novom Pazaru (Srbija). Studirala je agronomiju u Prištini (Kosovo).

Piše prozu i poeziju. Prvu knjigu, Put spasa, objavila je 2008. godine. Nedugo zatim, 2011. godine objavila je i drugu knjigu, Elkine tišine, ovu treću knjigu Koštanpoljski šapati objavila je Narodna biblioteka u Novom Pazaru.

Selva svoje nepresušne inspiracije crpi iz djetinjstva i svoje rane mladosti koju je provela u Sandžaku. Sandžak je za nju, kaže nepregledna oaza, kojem se često s nostalgijom vraća, ne samo pisanom riječju već i umjetničkim slikanjem. Više od dvadeset godina ova autorica živi i stvara u Luxembourgu.

„Autoričina sjećanja su tu da nam pruže životne priče iz kojih ćemo izvuči kao od učiteljice života poruke. One su tu da služe i kao bedem da se ne zaboravi nešto što je bilo. „Koštanpoljski šapati“ su glasovi od kojih smo pobjegli u svijet, ali i glasovi koji nas vraćaju zavičaju i pored tih teških i bolnih trenutaka koji su ostali iza nas. I kada u svoj regal postavite ovu knjigu, ona će vam dati svoj zavičaj uvijek kada je otvorite – ova knjiga će odgovoriti vašoj djeci na pitanja – zašto mi živimo ovdje, a ne tamo, gdje su živjeli naši preci“, rekla je na kraju izlaganja o ovom djelu Bisera Suljić-Boškailo, dok je autorica Selva Ramčilović pročitala isječak iz svoje knjige, dodajući na kraju:

– „Dok stvaram svoja djela ja se osjećam kao neko ko tiho korača pijeskom – koraci se ne čuju, ali tragovi ostaju.“

Mnogobrojna publika, Selvini prijatelji i rodbina je ove večeri provela lijepu večer u razgovoru i ukusnim Selvinim kolačima. Kao na posjedak u rodnom Sandžaku, – rekoše učesnici promocije.

Podršku autoricama uputila je i Bošnjačka kulturna zajednica iz Luxemburga.

Da naglasimo na kraju da je Udruženje BD Fond osnovano je 2007. god. sa ciljem finansiranja bošnjačkih studenata slabog imovinskog stanja sa prostora Ex.YU. Od nastanka pa do danas ovo udruženje je u prosjeku finansiralo po 7 studenata godišnje. Finansirani su i neki izdavački projekti, te pomognuti i neki pisci. Novac za ove i druge projekte dolazi od raznih donatora, gdje je uključeno oko 15 portugalskih i naših firmi. Trenutni predsjednik je Rahim Skenderović.