U bihorskoj avliji: Kod Popara na ajvar i ljutu

U domaćinstvu Popara u selu Godijevo u Donjem Bihoru ovih dana svi su zauzeti jesenjim radovima koje se nakon velikog roda voćaka ipak nekako privode kraju. Ipak i pored ogromnog posla  gostoprimljivi domaćin je ugostio ekipu Radija Petnjica.

Kada smo stigli gazda kuze, poznati Ćazim, pekao domaću rakiju – jabukovaču i šljivovicu, ali nije čekao ni trena. Ustao je domaćinski i dočekao goste. Kaže da se degustacija kvaliteta bihorske domaće ne može odraditi ako se ne založi roštilj.

Rakija se, kaže Ćazim, može peći u jesen čim dostigne nivo vrenja, a neki je peku i na proljeće.
Rakija se pravi od domaćih jabuka i šljiva, koje su kako kaže dobro rodile ove godine.
U Godijevu se pravi i vino, pa nas je domacin ponudio i čašom domaćeg vina, koje je kako kaze bolje od svakog lijeka.
Domaćicu smo zatekli u avliji, dok je prikupljala poljoprivredne proizvode, prije nego sto padne prva slana ove godine.  Vrijedni rad tokom ljeta je dao sjajne domaće proizvode.
Rodilo je sve, pa domaćica neće imati potrebu da posjećuje pijacu. Kaze da rad u vrtu nije lak, ali sad slušaju Radio Petnjica, pa zato lakše pada. Skoro sve od zimnice je pripremljeno. Paprike – punjene i kisele, turšija, ajvar, pekmez…. U kvalitet nijesmo ni sumnjali. Uvijerili smo se lično i uz domaći hljeb pripremili za povratak kući.

Dino Račić