Jugoslavija u Petnjici

Sinan Tiganj
Sinan Tiganj

Petnjica je ovih dana u znaku priprema za “Četvrti internacionalni festival izvornog stvaralštva, koji će se održati u subotu, 17. oktobra sa početkom u 19h. Festival će se održati u Domu kulture u organizaciji udruženja folklornih ansambla Crne Gore ( UFACG ), a  suorganizator i domaćin festivala je KUD “BIHOR i sve pod pokroviteljstvom Opštine Petnjica.

Direktor festivala, Sinan Tiganj je za Radio Petnjica izjavio da se na sjeveru Crne GOre ovakav festival održava prvi put .

“ Na nama je veliki zadatak. Velika je to organizacija, samo da dočekamo sve učesnike, a kamoli nešto drugo. Ako položimo ovaj ispit, u šta ne sumnjam, može se desit da festival bude tradicionalan i da se održava svake druge ili treće godine i to ovdje kod nas”, rekao je Tiganj.

Svojevrsnoj reviji izvornog stvaralaštva pjesme, igre, nošnje i običaja pridružiće se i KUD “Mladi talenti” iz Prizrena, koji će se predstaviti bošnjačkom nošnjom sa Kosova. Festival će otvoriti KUD “Bihor” a onda će se na sceni Doma kulture ređati ostali izvođači, među kojima je i Šućo Nurković, jedini bošnjački guslar sa svojih 90-tak godina iz Rožaja. Treba istaći da će se na sceni Doma kulture pojaviti izvođači sa instrumentima koje će naši gledaoci i slušaoci prvi put da vide i čuju, kao npr. džumbus, koji svira Ismet Agović iz Rožaja”, kaže Tiganj.

On kaže da je uloženo mnogo truda da se ovom prilikom okupe svi poštovaoci i čuvari izvornog blaga sa prostora EX YU prostora.

“Ostaje nam žal za KUD iz Trogira, iz Hrvatske, koji zbog teške materijalne situacije nijesu uspjeli da dođu. Takođe, KUD iz Turske nije bilo u mogućnosti da dođe ali će  biti naši gosti  drugom prilikom”, zaključio je direktor festivala, Sinan Tiganj

UFACG je osnovana 2009 god.  i krovna je organizacija folklora Crne Gore, koja u svom sastavu okuplja sva zainteresovana aktivna društva sa polja folklora iz Crne Gore, koji osjećaju potrebu da zajedničkim aktivnostima podižu nivo folklora u Crnoj Gori. Udruženje broji 34 aktivne članice iz Crne Gore. Pod pokroviteljstvom ovog udruženja do sada su održana tri festivala i to: Tuzi 2009, Podgorica 2011, Bar 2013. Na četvrtom internacionalnom festivalu, “PETNJICA 2015”, učešće će uzeti izvođači iz Makedonije, Srbije, BiH, Albanije i Crne Gore.