Muhović: Osmanova ulica nije provokacija

Iako je zvanični petnaestodnevni dio završen, rasprava o imenovanju sedam ulica i jednog trga u Petnjica ne samo da još traje, nego je čak i sve intenzivnija.

U centru pažnje je dilema otkud prijedlog da se jedan od ovdašnji ulica nazove imenom Osmana Rastodera, kontroverzne ličnosti iz Drugog svjetskog rata, piše Pobjeda.

„Nema razloga za mistifikacije bilo koje vrste. Prijedlog da se jedna od ulica nazove imenom Osmana Rastodera formalno je potekao od članova Opštinskog odbora Bošnjačke stranke, a obrazložen je činjenicom da se radi o ličnosti koja je od 1941. pa skoro do kraja 1943. godine bila na čelu jedinih zaštitnika stanovništva muslimanske vjeroispovijesti od četničkih krvavih pohoda“, kazao je u razgovoru za Pobjedu predsjednik petnjičkog parlamenta Adnan Muhović.

Prema njegovom objašnjenju, inicijativa je stigla od brojnih Petnjičana, nevladinih organizacija, dijaspore i Bošnjačke kulturne zajednice. Proslijeđena je Savjetu u propisanoj formi i zadatom roku, a to, kako kaže, što je u dijelu javnosti izazvala kontroverzna tumačenja, nije posljedica namjere da se bilo ko provocira, odnosno politički, nacionalno i vjerski iritira, nego prije svega okolnosti pod kojima su se decenijama unazad mnogi događaji službeno predstavljal ideološki uniformno i apsolutno jednostrano.

„Kao predlagači imali smo sve to u vidu, pa na isključivosti ne odgovaramo isključivostima druge vrste. Ozvaničili smo prijedlog u skladu sa procedurama, obrazložili ga i dali mu formu akta o kojem se može legalno raspravljati i legitimno odlučivati. Tim činom nikoga ne ugrožavamo, niti favorizujemo, ali nam je važno da javno ukažemo na neke eventualne istorijske nepravde i tumačenja zasnovana na isključivostima“, tvrdi Muhović.

On kaže da zbog toga ne odustaju od prijedloga da se jedna od ovdašnjih ulica nazove Osmanovom i tvrdi da nijesu tačne informacije kako se pod pritiskom stranačke centrale” povlačimo” iz cijele priče.

„Naprotiv, i dalje ćemo tragati za dodatnom argumentacijom kojom ćemo potvrditi naše i uvjerenje ogromnog dijela Petnjičana da Rastoder nije bio ratni zločinac, nego zaštitnik svog naroda u jednom od najtežih istorijskih perioda i ličnost koja zaslužuje sjećanje i javno poštovanje“, ističe Muhović, koji je i predsjednik Opštinskog odbora Bošnjačke stranke.

Na pitanje da li bi odbijanje predloga Bošnjačke stranke moglo uzrokovati nove ozbiljne nesuglasice unutar vladajuće koalicije sa Demokratskom partijom socijalista-odgovara odrečno.