Goranović u Petnjici

Pavle Goranović, ministar kulture razgovarao je danas sa Samirom Agovićem, predsjednikom Opštine Petnjica. Na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva kulture, Opštine Petnjica i Centra za kulturu Petnjica bilo je riječi o brojnim kulturnim projektima koji se u Petnjici realizuju.

Predsjednik Agović je upoznao Ministra sa programom tradicionalnih manifestacija Bihorsko kulturno ljeto i Dani dijaspore, koje se realizuju uz podršku Ministarstva kulture.

Razgovarano je o zaštiti bogatog kulturnog nasljeđa ovog kraja pri čemu je posebna pažnja posvećena inicijativi da Petnjička džamija dobije status kulturnog dobra od nacionalnog značaja. Naglašen je i značaj bogate nematerijalne baštine petnjičkog kraja i potreba da se ona na pravi način valorizuje u cilju afirmacije kulturne posebnosti ove sredine.

Ministar Goranović je izrazio zadovoljstvo osnivanjem Centra za kulturu Petnjica i istakao da će Ministarstvo kulture i u narednom periodu biti na raspolaganju opštinskim institucijama kulture, kako bi Zakon o kulturi implementirali na adekvatan način.

Sagovornici su zaključili da je saradnja Ministarstva i Opštine osnova za razvoj kulture Petnjice  i pozvali institucije, ali i pojedince da se prijavljuju na konkursima i programima Ministarstva za sufinansiranje kulturnih projekata.